Şomaj în creştere, preţuri mai mari decât anul acesta, şi înrăutăţirea nivelului de trai: pe scurt, aşa văd românii anul 2010, după un an în care situaţia lor financiară s-a înrăutăţit considerabil. Când vine vorba despre şomaj, concluzia este clară, majoritatea respondenţilor (82%) la Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK spunând că numărul celor fără un loc de muncă va creşte.

De altfel, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca rata şomajului să atingă 10% în prima parte a anului viitor, ceea ce înseamnă că cifra şomerilor va fi de aproximativ un milion de persoane, faţă de 653.000 de şomeri, la sfârşitul lunii octombrie, la o rată a şomajului de 7,1%.

Numai de la stat ar trebui să plece la anul 140.000 de persoane, însă şi mediul privat va continua să mai disponibilizeze din personal. "2009 a fost un an în care majoritatea disponibilizărilor au fost din sectorul privat, care şi-a ajustat dimensiunile la piaţa internă. Dacă nu se dă drumul la investiţii sau la parteneriate public-private, mediul privat se va contracta în continuare", a declarat pentru Gândul Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Şi scumpirile joacă un rol important în această percepţie, 31% dintre români spunând că preţurile vor creşte într-un ritm mai alert anul viitor, în timp ce 36% se aşteaptă ca produsele şi serviciile să se scumpească cel puţin în acelaşi ritm ca în 2009. În octombrie, preţurile avansaseră cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele statistice oficiale. Cu bani mai puţini, dar şi cu preţuri mai ridicate în 2010, românii nu se mai gândesc să mai cumpere bunuri de folosinţă îndelungată.