De fiecare dată când autorităţile îndeamnă cetăţenii să colecteze deşeurile separat, unii oameni se întreabă: de ce aş sorta eu gunoaiele, şi nu muncitorii din salubritate?
Răspunsul la această dilemă este complex. Pe de-o parte, odată amestecate, unele deşeuri reciclabile se pot compromite, iar pe de altă parte, efortul mic al cetăţenilor nu suplineşte munca "salubriştilor", ci doar o înlesneşte puţin...
În patru fracţii
Regulamentul de salubritate al municipiului prevede că toţi orădenii, acasă sau la serviciu, trebuie să arunce deşeurile în patru fracţii: reciclabile (PET, folii, hârtii, cartoane, alte deşeuri de ambalaje), biodegradabile (coji de fructe şi legume, pâine, ouă şi alte resturi din bucătărie), reziduale (măşti, scutece, chiştoace, adică deşeuri care nu pot fi refolosite) şi sticle.
Colectarea separată a deşeurilor de la "generator", adică de la omul care aruncă mizerii, este necesară pentru ca resturile valorificabile să ajungă pe acest drum. Deşeurile de ambalaje (inclusiv sticlele) sunt reciclate, biodeşeurile sunt transformate în compost, aşa că doar resturile reziduale ajung la groapa de gunoi.
Sortarea continuă
Dincolo de faptul că cetăţeni din toată lumea au aceeaşi obligaţie a colectării separate, aceasta este necesară, în primul rând, pentru că deşeurile reziduale ar putea compromite reciclabilele ori biodegradabilele. De exemplu, este imposibilă refolosirea unor hârtii sau pungi de plastic pe care au curs lichide din fracţia reziduală. La fel, aruncate laolaltă cu alte deşeuri, cioburile sparte din sticle ar fi imposibil de adunat.
În al doilea rând, muncitorii din salubritate fac şi ei acest efort al separării! Toate deşeurile reciclabile pe care orădenii le aruncă laolaltă sunt selectate pe categorii de angajaţii firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare: flacoane, la rândul lor separate pe culori, folii, materiale plastice, hârtii, cartoane, doze de aluminiu. Dintr-o singură fracţie, rezultă mai multe categorii de materii prime care iau drumul reciclării.
Dacă ar fi nevoiţi să aleagă reciclabilele şi biodegradabile dintr-un morman uriaş de gunoaie amestecate, în mod evident, muncitorii n-ar avea sorţi de izbândă. În schimb, dacă orădenii fac această pre-colectare separată, dau o şansă reală reciclării...