Produsele şi ambalajele din hârtie şi carton sunt cele mai întâlnite în toate sectoarele de activitate, fie că este vorba despre industrie sau locuinţele cetăţenilor. Şi sunt printre cele mai uşor de reciclat. Fiind fabricate din fibre de celuloză, ambalajele de acest tip se descompun mai uşor faţă de alte tipuri de ambalaje, cum ar fi cele din plastic. 

Prin reciclarea hârtiei reuşim să salvăm copaci, mai ales că "preţul" plătit de păduri este uriaş. Numai în ultimii 40 de ani, consumul de hârtie a crescut cu 400%, motiv pentru care pădurile au fost exploatate intensiv, iar multe ţări suferă din cauza despăduririlor. Cam 35% dintre copacii tăiaţi pe glob sunt folosiţi pentru producerea de hârtie. 

Pe lângă plantarea unui copac, ce putem face ca să reducem fenomenul despăduririlor? Putem ajuta la colectarea separată a hârtiei şi cartonului. Le putem depozita în sacul sau pubela potrivită: sacul sau pubela galbenă în Oradea, respectiv sacul albastru în Zona Metropolitană Oradea.

În acestea se pot pune ambalaje din hârtie şi carton, cum ar fi cutiile de coletărie, cofrajele de ouă, cutiile de pizza, maculatură, ziare. Hârtiile şi cartoanele trebuie să nu fie murdare; de asemenea, este recomandat ca maculatura să fie pliată şi legată. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!