Din start, trebuie făcută distincţia între achiziţionarea unui pantof pentru primii paşi şi unul pentru vârste ulterioare.

Cerinţele corecte sunt:

- utilizarea materialelor naturale şi, prin urmare, piele naturală pentru căptuşeală şi branţ, piele prevăzută cu dop anti-alunecare sau cauciuc uşor pentru talpă

- flexibilitate ridicată a părţii din faţă a pantofului pentru a permite alergarea şi ridicarea degetelor de la picioare. O metodă eficientă de a constata flexibilitatea tălpii este să îndoiţi degetul pantofului cu nouăzeci de grade înapoi cu o simplă apăsare a mâinii, având însă grijă să introduceţi degetul mare al celeilalte mâini în interiorul încălţămintei pentru a evita deteriorarea acestuia.

- formă largă în dreptul degetului pentru a permite libertatea de mişcare şi articularea corectă

- dimensiune corectă - un centimetru de spaţiu între degetul mare şi vârful pantofului, astfel încât să permită creşterea naturală a piciorului care este foarte rapidă în primii ani

- partea din spate nu prea jos, preferabil chiar puțin mai sus, dar niciodată deasupra gleznei pentru a nu limita articulația, cu întărituri pe călcâi pentru a favoriza susținerea. Un guler moale este, de asemenea, excelent pentru a îmbunătăţi confortul în punctul în care glezna atinge pantoful atunci când mergi.

DUPĂ TREI ANI

Odată depășită această fază, alegerea se poate face într-un mod mai obișnuit, urmând totodată diferite criterii, precum robusteţea sau conţinutul fashion. Criteriile generale care se aplică oricărui tip de încălţăminte rămân valabile.

Confortul

Asiguraţi-vă că dacă alegeti adidasi baieti, îi alegeţi pe cei care sunt confortabili. Adică să aibă flexibilitate, pentru a însoţi mişcarea piciorului copilului, materiale de bună calitate şi formă de pantof care se adaptează bine piciorului acestuia.

Lejeritatea

Este important ca încălţămintea să fie uşoară, pentru a nu creşte efortul copilului în joc şi alergare.

Robusteţea

Să le permită să se mişte liber şi să-i protejeze de eventuale lovituri.

Sezonul

Căldura și frigul sunt elemente la care picioarele noastre sunt destul de sensibile. Pentru iarnă încălțăminte închisă și călduroasă, căptușită tot cu lână în lunile mai reci, în timp ce vara modele ușoare care lasă piciorul să respire, chiar deschis. Evită să treci direct de la modelul de iarnă la cel de vară și invers. Încălţămintea de mijloc de sezon este importantă, deoarece permite adaptarea treptată la noile temperaturi.

Tipurile de încălţăminte

Lumea încălţămintei pentru copii, care oferă o gamă de modele şi tipuri, nu este mai mică decât cea a adulţilor, iar indiferent de alegerile legate de gustul personal şi cerinţele de culoare, există categorii de referinţă care pot ajuta la alegere.

Deschis

Sunt așa-zisele sandale, pantofi complet deschiși cu cataramă sau bretele Velcro, potrivite pentru perioada de vară. Ele lasă piciorul liber, permit o transpiraţie optimă, dar nu asigură protecţia acestuia. După părerea noastră, dacă nu sunt măcar parţial închise la vârf, nu sunt ideale pentru copiii mai mici. Cu atât mai mult, pentru cei mici, sandalele flip-flop nu sunt absolut deloc recomandate: se pot dovedi de fapt nocive, până la a provoca traumatisme, fiind oprite pe picior doar în partea din faţă.

Pe jumătate deschis

Un clasic al pantofilor pentru copii ce aparţine acestei lumi e modelul "două găuri". Succesul său se datorează faptului că este un bun compromis între pantofii deschişi, deci nu foarte protectori, şi cei închiși, care nu sunt foarte confortabili pe vreme caldă. În general, au deschideri laterale şi găuri (de obicei două) în partea superioară şi sunt, de asemenea, prinși cu o cataramă sau cu velcro. După cum am menţionat deja, garantează o protecţie adecvată şi un nivel bun de transpiraţie.

Adidaşi din piele sau pânză

Sunt o constantă în îmbrăcămintea tuturor şi reprezintă soluţia cea mai practică atunci când alegeţi încălţămintea pentru copii, deoarece sunt confortabili, protectori şi robuşti.

Astăzi există multe mărci de acest tip de încălţăminte, totuşi este important de reţinut că nu sunt toate la fel nici din punct de vedere al calităţii materialelor sau al tehnicii de construcţie (chiar şi în Orientul Îndepărtat există niveluri diferite de calitate a producţiei), de aceea este mai bine să te bazezi pe mărcile mai recunoscute.

(advertorial)