O amplă anchetă jurnalistică transfrontalieră, la care din România au participat reporterii siteului Snoop.ro, face dezvăluiri interesante, arătând inechități flagrante în accesul la medicamente inovatoare.

„Înțelegeri secrete între guvernele din Europa Occidentală și companiile farmaceutice fac ca state ca România, cu bugete mai mici de sănătate, să plătească chiar și dublu pentru medicamente salvatoare de vieți”, scrie Snoop.ro într-un articol publicat joi.

Textul, care face parte din seria de investigații „Prețuri mortale”, arată între altele cum tratamentul anual cu două medicamente vitale pentru pacienții cu fibroză chistică, o suferință gravă a plămânilor, costă mult mai scump la noi.

Concret, tratamentul bazat pe Kaftrio și Kalydeco costă 71.000 de euro pe an în Franța, 87.000 de euro în Spania, 140.000 în Cehia, 175.000 în Lituania și 196.000 în România!

În plus, tratamentul poate întârzia și cinci ani.

„Motivele țin de birocrația din țară, precum și de politica de negociere a prețurilor medicamentelor care are loc în țările din Vest, precum Germania sau Danemarca”, arată sursa citată.

„Deseori prețurile oficiale listate în astfel de țări – care devin reper pentru România – scad după negocierile confidențiale care au loc între autoritățile statelor respective și producătorii de medicamente. Astfel, în țări ca România, medicamentele inovatoare ajung la prețuri uneori „imorale”, cum afirmă mai mulți specialiști. Iar statul român nu-și permite decontarea lor”, mai arată sursa citată.

„În unele forme de cancer, precum cel pancreatic sau al vezicii biliare, terapiile țintite noi nu sunt disponibile”, spune și oncologul Alexandru Grigorescu, de la Spitalul Carol Davila din București.

Așa că medicii prescriu schemele de tratamente de acum cinci sau zece ani. „Sunt tratamente uneori mai toxice, alteori mai puțin eficiente”, arată, între altele, site-ul citat. 

Citiți mai multe despre dedsubturile acestor afaceri, pe www.snoop.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!