Sub egida manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, joi, în comuna Mădăras a fost dezvelită o placă din marmură cu numele celor patru delegaţi din comună la Marea Unire din 1918. La eveniment a fost prezent şi nepotul profesorului şi publicistului Teodor Neş, unul dintre delegaţi.
Patru pentru Unire
La evenimentul din Mădăras, organizat de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, au participat, joi, circa 200 de persoane. Astfel de plăci vor fi montate şi în alte localităţi din judeţul Bihor în Anul Centenarului, ele fiind oferite ca sponsorizare de firma Marmo-Granit Vaşcău şi scrise prin grija Muzeului Ţării Crişurilor.
Pe clădirea Primăriei Mădăras a fost fixată prima placă comemorativă cu numele a patru delegaţi locali: Teodor Neş (profesor, Mădăras), Romul Buzilă (învătăţor, Mădăras), Ioan Teorean (Mădăras) şi Nicolae Costa (Homorog).
Preotul paroh Dumitru Cristea a sfinţit placa comemorativă şi a făcut o rugăciune pentru eroii neamului. Primarul comunei, Dan Alexandru Tiurbe, i-a invitat apoi pe cei prezenţi în căminul cultural, unde directorul MŢC, Aurel Chiriac, a vorbit despre eveniment, spunând că Mădărasul este prima localitate din circa 60 în care se vor dezveli astfel de plăci.
Dorinţa moştenitorului
Prezent la manifestare a fost şi prof. dr. Gabriel Moisa, care le-a vorbit participanţilor despre cei patru delegaţi din zona Mădărasului la Marea Unire de la 1918 şi despre importanţa evenimentului istoric al unirii Transilvaniei cu ţara, ţinând să sublinieze în special valoarea profesorului Teodor Neş în istoria locului, dar şi că acest mare român a fost mai mult de un deceniu directorul Liceului Emanuil Gojdu din Oradea.
Ulterior, profesorul Teodor Neş a fost promovat în Ministerul Învăţământului la Bucureşti, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, fiind înmormântat în Cimitirul Belu.
În cadrul manifestării de joi, primarul Dan Tiurbe a înmânat diplome de onoare moştenitorilor celor patru delegaţi. În numele lor a vorbit profesorul Teodor Neş, nepotul marelui român din Mădăras, care a emoţionat audienţa şi şi-a exprimat dorinţa ca Şcoala Gimnazială nr. 1 din comună să poarte numele unchiului său. Directoarea şcolii, Ancuţa Cionca, s-a angajat să înceapă demersurile legale în acest sens.
Invitat de onoare la Primăria Mădăras a fost Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige, care a venit în Bihor însoţit de preşedintele Fundaţiei Culturale Vale di Cenbrn Italia pentru a pune bazele unei colaborări cultural-artistice cu Ansamblul Folcloric "Cununiţa" Mădăras.
Pentru toţi cei prezenţi, manifestarea s-a încheiat cu un spectacol artistic dat de acelaşi ansamblu, care a prezentat dansuri populare în coregrafia lui Mircea Dărăban. La final, dansatorii, spectatorii şi invitaţii s-au prins în Hora Unirii.
Viorel Orbai