Doi artiști de renume internațional, dirijorul Cesar Alvarez și violonistul Artur Kaganovskiy, s-au oferit să susțină pro-bono concertul programat la Filarmonica de Stat, care din lipsa de fonduri a instituției urma să se amâne, după cum reiese dintr-un comunicat remis de instituția orădeană. 

Astfel, seara de vineri, începând cu ora 19, aduce pe scenă nume mari, într-un dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, susținut sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez și avându-l ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York.

Concertul extraordinar „8 Anotimpuri - O planetă” are la bază „Anotimpurile”, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, care este reluată de Piazzolla în 1965, în „Anotimpurile din Buneos Aires”, o muzică la graniţa dintre folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz.

César Álvarez este considerat de criticii internaționali drept una dintre cele mai puternice valori ale dirijării orchestrale. Maestrul este invitat să lucreze cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume, a împărțit scena cu unii dintre cei mai buni muzicieni mondiali, realizează turnee în fiecare sezon în numeroase țări. A fost pe rând dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Tomsk (Rusia) și al Orchestrei Simfonice de Stat din Murcia (Spania).

Violonistul de origine rusă Artur Kaganovskiy a fost descoperit la vârsta de șase ani, a absolvit Juilliard School din New York, este premiat la numeroase concursuri și burse, a concertat peste tot în Europa, America de Nord și de Sud și China, colaborând cu orchestre celebre și cu artiști de renume mondial, a predat cursuri de măiestrie în Turcia, Budapesta, SUA și Mexic. 

Artur Kaganovskiy folosește în prezent vioara „Ex-V. Pikayzen” construită în anul 1720 de Carlo Antonio Testore.

Pe de altă parte, melomanii sunt așteptați și la concertul de joi, de la ora 19, ce îi are în prim plan pe tânărul oboist orădean Gáti Sándor și pe dirijorul Janko Zsolt. Programul cuprinde Flautul fermecat, uvertură de Wolfgang Amadeus Mozart, Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102 de Johann Nepomuk Hummel și Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.