În premieră, din data de 1 decembrie 2018, cetăţenii români care vor să călătorească în Canada nu mai trebuie să solicite viză pentru această ţară. Dacă, însă, merg cu avionul – ceea ce se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, având în vedere că este vorba despre o călătorie peste Ocean – cetăţenii români trebuie să solicite online o aşa-numită autorizaţie electronică de călătorie, pe care – de altfel – autorităţile canadiene o impun tuturor cetăţenilor statelor exonerate de obligativitatea deţinerii vizei.

Acest regim nu este, în niciun caz, discriminatoriu pentru cetăţenii români, a explicat ambasadorul Canadei în România şi Republica Moldova, E.S. Kevin Hamilton, într-o declaraţia acordată în exclusivitate BIHOREANULUI cu ocazia recentei sale vizite la Oradea.

„Obligativitatea de a deţine o autorizaţie electronică de călătorie (eTA) nu este impusă specific cetăţenilor români, ci în egală măsură şi cetăţenilor britanici, francezi, germani etc, adică cetăţenilor acelor state pentru care Canada nu impune obligativitatea unei vize. Această autorizaţie electronică de călătorie se solicită online şi are o valabilitate de cinci ani”, a explicat ambasadorul Canadei.

Atât solicitarea, cât şi obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie se pot face accesând www.Canada.ca/eTA-Romania

Pentru obţinerea eTA şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul Canadei, cetăţenii români trebuie să deţină un paşaport valabil, indiferent de tip (paşaport simplu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu temporar, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu). 

Persoanele care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră (cu autoturism, autobuz, tren) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră), ulterior datei de 1 decembrie, trebuie să deţină doar un paşaport valabil, fără a fi necesară obţinerea eTA.