Începând cu 1 iunie, Ministerul Mediului dă startul celei de-a doua sesiuni a programului Casa Verde, în ce priveşte instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

"Bugetul alocat Programului pentru anul 2011 este de 100.000.000 lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Bihorul are, astfel, la dispoziţie 2.768.538 lei. Scopul Programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră", se precizează într-un comunicat trimis miercuri de Administraţia Fondului de Mediu.

Programul se adresează exclusiv persoanelor fizice, iar cei interesaţi pot obţine până la 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare sau pentru centralele termice care funcţionează pe bază de paleţi sau rumeguş, respectiv 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură.

Cei care doresc finanţare nerambursabilă pentru instalaţii de încălzire ecologice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie persoană fizică cu domiciliu pe teritoriul României, să fie proprietar sau coproprietar al imobilului pe care se implementează proiectul, să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat sau la bugetele locale şi în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului.

Solicitanţii bihoreni trebuie să depună dosarele la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Dosarele de finanţare trebuie să conţină o cerere anexată la ghidul solicitantului, o declaraţie pe proprie răspundere aflată tot în ghid, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară în original, un certificat în original privind plata obligaţiilor la bugetul local, un extras de cont şi un plic completat cu numele solicitantului, adresa sa şi titlul programului. Totodată pentru locuinţele aflate în construcţie la dosar trebuie anexată şi o copie legalizată a autorizaţie de construcţie.

Citeşte pe această temă şi articolul "Casa Verde, etajul doi"