Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, marţi după amiaza, că Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, care coordonează sistemul de salubritate din judeţ, are un nou preşedinte, pe Mircea Mălan. De asemenea, organigrama ADI Ecolect a fost redusă drastic, de la 9 posturi la 3 posturi.

Director executiv rămâne Bujor Chirilă (PSD), care va fi sprijit de două persoane pe posturi de execuţie. 

Mircea Mălan, preşedinte 

Deciziile menţionate au fost luate marţi, 10 noiembrie, în cadrul Adunării Generale a Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. 

"A fost votat în unanimitate ca preşedinte al ADI Ecolect Group Bihor d-ul Mircea Mălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi tot prin procedură de vot au fost aleşi în unanimitate cei patru membri ai Consiliului Director, respectiv Iulian Balaj (primar al Oraşului Ştei), Cristian Laza (primar al Comunei Sânmartin), Sferle Mihai (primar al Comunei Cociuba Mare) şi Jacint Zatyko (primar al Comunei Sâniob). A fost desemnată totodată şi o comisie de cenzori formată din 6 membri dintre care 2 supleanţi", se arată într-un comunicat transmis de CJ Bihor. 

În mandatul anterior, preşedintele ADI Ecolect a fost PSD-istul Ioan Mang, până de curând vicepreşedinte al CJ Bihor. 

Bujor Chirilă, director 

Tot marţi, în cadrul aceleiaşi şedinţe AGA, a fost votată, modificarea organigramei instituţiei, care, astfel, a fost redusă de la un efectiv de personal compus din 9 posturi (2 de conducere şi 7 de execuţie), la un efectiv format din 3 posturi (1 post de director executiv şi 2 posturi de execuţie).

Decizia a fost luată cu 52 de voturi "pentru" dintr-un total de 71 de voturi. 

Contactat de BIHOREANUL, noul preşedinte al ADI Ecolect, Mircea Mălan, a detaliat că, astfel, director executiv al agenţiei va fi în continuare Bujor Chirilă, acesta urmând să fie ajutat de doi angajaţi. "Am redus-o (n.r. – organigrama) la un nivel critic, dar cred că va funcţiona. Le-am spus primarilor că ştiu care e importanţa acestui proiect (n.r. – Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor), ştiu că e mult de lucru, dar lucrurile se vor mişca de acum în alt ritm", a spus vicepreşedintele CJ. 

După deciziile de marţi, din organigrama ADI Ecolect va dispărea, astfel, inclusiv postul de director executiv adjunct, deţinut până acum de UDMR-istul Bimbó-Szuhai Tibor. "Legea spune că cel care a deţinut o funcţie de conducere într-o structură are prioritate la funcţia de execuţie în cadrul aceleiaşi structuri. Nu ştiu dacă dl. Bimbó va rămâne, nu cred că va rămâne în ADI Ecolect. De altfel, astăzi primarii UDMR s-au opus în bloc reducerii organigramei", a explicat noul preşedinte al ADI Ecolect. 

Primarii în acţiune

Prin reducerea organigramei, drepturile de verificare a modului în care operatorii de salubrizare îşi îndeplinesc atribuţiile vor reveni primarilor, astfel fiind o mai simplă identificare în teritoriu a eventualelor neregularităţi, a transmis CJ Bihor. 

"Prin această măsură le oferim primarilor o împuternicire în procesul decizional în ceea ce priveşte sectorul de salubrizare, pentru că primarii sunt cei care cunosc cel mai bine realităţile locurilor din care provin. Astfel se vor putea sesiza cu o mai mare uşurinţă eventualele probleme care ar putea apărea", a declarat Mircea Mălan.

În prezent, ADI Ecolect Group Bihor are încheiate, prin licitaţie publică, contracte cu 7 operatori în tot judeţul. "La ora actuală raportul juridic există doar între ADI Ecolect Group şi cei 7 operatori. Există totodată două variante de contractare a operatorilor. Prima este dată de tariful plătit de fiecare gospodărie în parte direct către operator, contractul fiind încheiat între operator-gospodării/persoane fizice/juridice. Cea de-a doua este varianta în care fiecare unitate administrativ-teritorială stabileşte o taxă de salubrizare, urmând ca operatorul să primească banii de la primării. În judeţ s-a optat, în majoritatea cazurilor, pentru prima variantă", se mai arată în informarea CJ. 

Taxă dublă pentru cei care nu vor contracte?

Rata încheierii contractelor la nivel judeţean este scăzută, subliniază reprezentanţii Judeţului. "În consecinţă, Consiliul Judeţean Bihor îndeamnă primarii să găsească soluţii pentru eficientizarea acestui proces", se precizează în comunicat. 

În acest sens, CJ Bihor a recomandat ca posibilă soluţie, în cazul UAT-urilor în care s-a ales varianta tarifului, emiterea unor Hotărâri de Consiliu Local care să reglementeze stabilirea unei taxe de salubritate, "cel puţin dublă faţă de tarifele operatorilor, pentru cei care nu încheie contracte cu operatorii de salubritate". "Aceste taxe ar avea rolul de a convinge persoanele fizice sau juridice să încheie contracte cu operatorii din zonele aferente", este explicaţia transmisă de CJ. 

"Prin măsurile şi recomandările adoptate, până la finalul acestui an, ne propunem să avem un sistem de colectare funcţional la nivelul întregului judeţ", a transmis, prin comunicat, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Pentru dezvoltare regională

Pe de altă parte, tot marţi după amiaza, CJ Bihor a anunţat că a fost stabilită noua componenţă a Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest. "Acest Consiliu este un organism regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcţionează pe principii parteneriale la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Consiliul este alcătuit din: preşedinţii consiliilor judeţene şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii", se arată într-o informare a instituţiei.

"În urma unor înţelegeri politice", în Consiliul de Dezvoltare Regională Nord - Vest au fost votaţi în unanimitate Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor; Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, a fost votat ca şi reprezentant al municipiilor; ca reprezentant al oraşelor a fost desemnat şi votat Mircea Adrian Tuduce, primar al Oraşului Nucet, iar ca reprezentant al comunelor a fost votat în unanimitate primarul comunei Sălacea, Horváth Béla.