Metronom, una dintre cele mai aşteptate proiecţii de la TIFF Oradea 2022, a ţinut cu sufletul la gură peste o sută de spectatori care s-au adunat sâmbătă seara la Teatrul Regina Maria.

Filmul scris şi regizat de Alexandru Belc spune povestea tinerilor din România anilor '70 care încearcă să opună rezistenţă regimului comunist, trimiţând scrisori la Europa Liberă.

În prezența actorilor

La proiecţie au participat şi doi dintre actorii filmului, Marius Boboc şi Şerban Lazarovici, care la final au răspuns întrebărilor venite din partea publicului. 

Şerban Lazarovici (stânga) şi Marius Boboc (dreapta)
Şerban Lazarovici (stânga) şi Marius Boboc (dreapta)

Primul lungmetraj de ficţiune a lui Alexandru Belc, premiat pentru regie la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022, este inspirat din fapte reale. 

Din distribuţie fac parte tineri actori ca Mara Bugarin, Şerban Lazarovici sau Marius Boboc, dar şi actori consacraţi precum Vlad Ivanov, Mihai Călin sau Andreea Bibiri. 

Inspirat din realitate

Acţiunea se petrece în 1972, la Bucureşti. În timp ce România întâlneşte SUA în finala Cupei Davis, un grup de liceeni se adună într-un apartament de bloc, la un "ceai dansant", unde scriu o scrisoare critică la adresa regimului comunist, pe care vor să o trimită în Germania la emisiunea Metronom de la Radio Europa Liberă, faptă interzisă prin lege în acele timpuri.

Problemele apar când intervine Securitatea. În plan secund, Ana (Mara Bugarin) primeşte vestea că Sorin (Şerban Lazarovici) urmează să se mute din ţară, iar relaţia de dragoste dintre cei doi are de suferit.

Regizorul Alexandru Belc transpune în film indignarea unei generaţii asuprite care nu avea voie să asculte ce muzică îşi dorea sau să se îmbrace şi să spună ce vrea, iar emisiunea Metronom realizată de Cornel Chiriac la Europa Liberă era pretextul perfect pentru a portretiza cât mai bine acea perioadă. 

De altfel, dorinţa iniţială a regizorului a fost să realizeze un documentar despre Cornel Chriac şi emisiunea lui de la Radio Europa Liberă. La acea vreme Metronom era un adevărat fenomen, fiind un program de radio unde tinerii din România aveau posibilitatea să trimită scrisori cu dedicații muzicale și să ceară să asculte artiștii interziși de comuniști, dar pe placul lor, cum ar fi The Doors, Janis Joplin, Jimi Hendrix sau Phoenix.

Secvență din filmul Metronom, în regia lui Alexandru Belc
Una dintre cele mai emblematice scene ale filmului este dansul tinerilor pe piesa "
Cu pleoapa de arginta lui Mircea Florian 

Tineri actori în roluri de tineri

La finalul proiecţiei a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, iar câţiva dintre spectatorii care au mai rămas au fost curioşi să afle de la cei doi actori prezenţi în sală, printre altele, care a fost cea mai plăcută scenă în care au jucat. Atât Marius Boboc, cât şi Şerban Lazarovici au căzut de-acord că secvenţa în care jucau fotbal în curtea şcolii a fost cel mai plăcut de realizat. „Cred că am jucat fotbal continuu aproape o oră. La început făceam tot felul de scheme pe care le-am văzut la fotbaliştii din zilele noastre, dar Alex (n.r. Alexandru Belc) ne zicea să jucăm fotbal clasic, cum se juca atunci”, a spus Boboc.

Cu toate aceste, au fost şi momente dificile pe care tinerii actori le-au înfruntat pe platoul de filmare. Şerban Lazarovici a primit rolul lui Sorin cu puţin timp înaintea începerii filmărilor, iar timpul scurt l-a făcut să aibă emoţii pentru prima scenă de dragoste din cariera de actor. Mi-a fost destul de greu. Acum când mă uit retrospectiv zâmbesc, dar atunci ţin minte că eram foarte stresat”, şi-a amintit el zâmbind.

Întrebaţi de BIHOREANUL cum definesc acum, după experienţa filmului, noţiunea de libertate, tinerii actori au spus că întâmplările tinerilor din film i-au făcut să conştientizeze cât de important este acest drept pentru fiecare dintre noi.

Gândindu-mă la faptul că eu pot să merg acum cu părul lung, să umblu noaptea pe stradă fără să mă întrebe nimeni unde mă duc, sunt tentat să spun că asta înseamnă libertatea. Nu ar trebui să fii în niciun caz judecat după cum te îmbraci, după ce citeşti sau după ce muzică asculţi, a punctat Marius Boboc.

Apreciez mai mult drepturile şi libertăţile pe care le avem noi acum, făcând comparaţie cu ceea ce se întâmpla atunci, a adăugat Şerban Lazarovici.

Deşi nu au putut oferi încă o dată oficială, actorii prezenţi la proiecţie au anunţat că filmul Metronom urmează să intre în cinematografele din ţară, cel mai probabil la sfârşitul acestui an.

Proiecție în aer liber

A doua seară a TIFF Oradea 2022 a adus și primele proiecții în aer liber, pentru că vineri seară, din cauza condițiilor meteorologice, vizionările de filme din Piața Unirii și de la Palatul Baroc au fost amânate.

În centrul Oradiei, spectatorii au urmărit „Povestea soției mele”, o producție în regia unguroaicei Ildikó Enyedi, care prezintă viața căpitanului de vas Jakob Störr după ce decide să se căsătorească cu prima femeie pe care o vede intrând într-un restaurant în care se afla.

O producție din Italia - Ungaria - Franța - Germania, filmul a fost lansat tot la Cannes, în vara anului trecut.

Durata mare a filmului (169 de minute), dar și temperaturile destul de scăzute de sâmbătă seară i-au făcut pe mulți cinefili să plece din fața ecranului uriaș montat în Piața Unirii înainte ca povestea să-și dezvăluie surprinzătorul final.

TIFF Oradea continuă și duminică, în ultima zi a festivalului, având programate proiecții interesante. De exemplu, la Filarmonica din Oradea, va avea loc cine-concertul „Nosferatu”.

Programul complet al zilei de duminică este disponibil aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!