Chiar dacă proiectul european privind înfiinţarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor a fost închis anul trecut, în realitate Consiliul Judeţean mai are bătaie de cap cu el.

Judecătorii au anulat, definitiv, licitaţia prin care firmei piteştene Girexim Universal i s-a atribuit administrarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor, unde biodeşeurile bihorenilor vor fi transformate în îngrăşământ.

La contestaţia firmei Ave Bihor, care a participat la rându-i la licitaţia organizată de Ecolect şi a cărei ofertă a fost descalificată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar apoi Curtea de Apel Oradea au decis că hotărârea a fost nedreaptă, iar oferta celor de la Ave trebuia evaluată. Drept urmare, acum va fi lansată o nouă licitaţie. 

"A fost o licitaţie în vechea guvernare, s-a contestat şi în instanţă s-a anulat procedura. Acum dăm drumul la o nouă procedură şi sperăm să o finalizăm cât mai repede", a declarat pentru BIHOREANUL vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Mircea Mălan, totodată preşedintele Ecolect.

Construită în Episcopia, aproape de halda de deşeuri a judeţului, ca parte a proiectului "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din Bihor", staţia de tratare mecano-biologică (TMB) a fost prezentată public încă din 2016, în ultimele zile de mandat ale fostului preşedinte al CJ Bihor, Cornel Popa. Totuşi, staţia nu a funcţionat nicio zi, pentru că n-a avut o firmă care să o administreze. Prima licitaţie - şi singura, până acum - a fost organizată de Ecolect anul trecut. Aici, biodeşeurile colectate de la bihoreni ar urma să fie transformate în compost industrial.