"Demisionez din Partidul Democrat Liberal şi mă alătur grupului Partidului Social Democrat din Senat. Ţin să le mulţumesc zecilor de mii de ploieşteni şi de prahoveni care m-au ales şi îi asigur că rămân alături de ei", spune Bădescu.

Motivul demisiei invocat de senator este intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legile privind punerea în aplicare a măsurilor de austeritate.

"Am declarat în repetate rânduri că nu susţin programul anticriză anunţat de guvern şi îmi menţin poziţia. Nu cred că pachetul de măsuri pe care executivul intenţionează să îl aplice pentru reformarea sectorului bugetar - bazat pe reducerea drastică a salariilor şi a pensiilor - constituie o soluţie pentru însănătoşirea economiei. Nu cred că putem construi binele general, cerându-le sacrificii numai celor care sunt oricum săraci. Nu pot sprijini în parlament un guvern care - în opinia mea - nu are capacitatea de a scoate România din criză", scrie senatorul Iulian Bădescu pe blogul personal.

La începutul săptămânii, senatorul Bădescu critica pe acelaşi site intenţia Guvernului Boc de a-şi asuma răspunderea pe măsurile de austeritate.

"Nu susţin măsurile de austeritate pentru care executivul şi-a asumat răspunderea. Nu le susţin pentru că nu pot accepta ideea că destinul a milioane de oameni se stabileşte bătând din palme, încropind pompieristic un program anticriză care loveşte grav categoriile sociale cele mai vulnerabile: pensionarii şi persoanele active cu venituri mici. Nu cred într-un program de "salvare naţională" care-i condamnă pe medici şi pe dascăli să trăiască cu aer, care-i condamnă pe cei săraci să fie şi mai săraci. Nu cred că putem construi politici publice coerente şi eficiente doar tăind, de-a valma, 25% din cheltuielile de personal din sectorul bugetar. Pot fi operate reduceri de personal, dar trebuie să-i lăsăm pe cei care rămân în sistem să trăiască. De altfel, nu numai aceste cheltuieli generează "găurile negre" din buget. Cauzele sărăciei bugetare sunt altele: practicile evazioniste generalizate, pensiile şi salariile speciale, "umflate" prin acte normative la fel de speciale şi elaborate în beneficiul unor minorităţi profesionale privilegiate, investiţiile haotice şi costisitoare, incapacitatea cronică a statului de a absorbi fondurile europene ş.a.m.d. Consider că, înainte de a elabora un plan anticriză, ar trebui să fie identificate corect adevăratele cauze ale crizei. Iată de ce, o spun încă o dată, sunt hotărât să nu susţin măsurile de austeritate propuse de guvern", a scris senatorul Iulian Bădescu pe site-ul personal.

Pe lângă plecarea senatorului Iulian Bădescu, Guvernul ar putea pierde, la votul unei eventuale moţiuni de cenzură iniţiate de PSD, susţinerea unui grup de parlamentari PDL iritaţi de faptul că măsurile de austeritate le limitează accesul la resurse şi îi împiedică să-şi menţină promisiunile electorale.