Un bihorean în vârstă de 39 de ani a avut primăvara aceasta o aventură pe cinste. Ioan Kovacs a ajuns pe Everest, cel mai înalt munte de pe Pământ, şi în cea mai mare parte a excursiei s-a descurcat singur, fără niciun ghid.

"Oricine se poate descurca singur pe munte până la o anumită altitudine", a povestit acesta pentru BIHOREANUL.

Aventurier din Vadu Crişului

Inginer la o firmă din Salonta şi originar din Vadu Crişului, Ioan Kovacs şi-a dorit de mulţi ani să ajungă în Munţii Himalaya, iar în ultimii trei ani a început să se documenteze pe internet despre preţuri, procesul de aclimatizare, cazări şi trasee.

"În primăvara asta m-am decis să plec. Aş fi vrut să merg cu mai mulţi prieteni, dar în final am rămas doar eu şi am zis că mă descurc. Am mers de unul singur, fără agenţie sau fără să iau legătura în prealabil cu un şerpaş, nepalezi care îşi câştigă existenţa din ghidarea turiştilor pe munte", a explicat el.

Şi-a luat concendiu, iar în 15 martie a zburat din Oradea spre Bucureşti, apoi la Doha, capitala Qatarului, de unde a luat un alt avion până în Kathmandu, capitala Nepalului.

"Am aterizat pe o pistă mică şi am ajuns într-un loc de vis. Priveliştea îţi taie respiraţia, am ajuns din start la 2.800 de metri altitudine. Am ajuns apoi într-un sat unde am găsit repede un loc de cazare unde se oferea şi mâncare. Dacă te duci singur pe munte, până la base camp, tabăra de bază de pe vârful Everest, care se află la 5.325 metri, ai nevoie de un buget de circa 2.000 de euro, care include cazare, mâncare şi taxe pe traseele de pe munte", a mai povestit el.

I-a fost uşor să urce pe munte, asta pentru că în fiecare zi mergeau pe traseele marcate şi alţi turişti. S-a împrietenit cu alţi temerari, inclusiv de pe alte continente, precum şi cu localnici.

"Oamenii de acolo sunt mereu zâmbăreţi, sunt bucuroşi să te vadă. Au o privire caldă şi te ajută mereu cu informaţii, nu ai cum să te pierzi", a detaliat Ioan.

Mesaj pentru consăteni

După ce a urcat mai sus de base camp, Ioan a plătit un şerpaş pentru a-l duce la următoarea bază de pe vârf, la 6.189 de metri, denumit Island Peak. Drumul până acolo a fost mai anevoios, cu escaladări printre gheţari.

"E important să ai o imunitate bună, pentru că acolo scade rapid şi nivelul de oxigen, odată cu avansarea pe traseu. Nu trebuie să fii sportiv, dar trebuie să fii obişnuit cu activitatea fizică, să poţi să-ţi cari rucsacul de câteva kilograme în spate şi să îţi păstrezi energia pe tot parcursul zilei", a mai zis temerarul.

Când a ajuns la Island Peak, s-a căţărat pe un gheţar şi a scos afişul pregătit de acasă cu mesajul: "Vadu Crişului este centrul universului".

"Uneori oamenii din localitatea mea mai uită cât de frumoasă e zona în care trăiesc, am vrut să le aduc aminte cât de fain e să fii din Vadu Crişului şi cât de departe poţi ajunge", a mai spus Ioan, care s-a întors acasă teafăr în 7 aprilie.

Bihoreanul şi-ar fi dorit să ajungă şi mai sus în vârf, dar pentru asta ar fi avut nevoie de mai mulţi bani. Atunci când o persoană merge mai departe de base camp trebuie să plătească o aşa-numită taxă pe vârf în mai multe locuri. Una singură poate să ajungă şi la 10.000 de euro.

Pentru că i-a plăcut mult experienţa, vrea să o repete, odată ce va aduna destui bani pentru o nouă aventură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!