Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, închis deja pentru un dosar de corupţie, este urmărit penal într-un nou dosar, pornit de la vizita făcută în 2017 la Washington, unde s-a pozat cu Donald Trump chiar la ceremonia de învestire a acestuia.

Anunţul a fost făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie, care arată că în sarcina lui Dragnea, la data faptelor preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD, s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Pe scurt, dosarul priveşte o acţiune de lobby obişnuită în SUA, dar pentru care s-au plătit bani grei din România - 250 de mii de dolari, daţi de un om de afaceri care, în schimb, ar fi primit promisiunea că afacerile îi vor fi ajutate de Guvern. 

Ce i se impută

Potrivit unui comunicat al DNA, activitatea în acest dosar este împărţită în două perioade.

În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea este acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în: 

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, 

- asigurarea unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017,  de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză, au reţinut procurorii.

În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România, arată DNA.

Apoi, în perioada mai - octombrie 2017, Dragnea este acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de Dimitrescu Gheorghe, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalţi oficiali americani, au mai notat procurorii.

"În scopul ascunderii adevăraţilor beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu şi partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deţinută de un cetăţean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi şi întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat", mai scrie DNA în comunicat.

La 4 ani de la acel eveniment, celor doi suspecţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală pe care o au, procurorii menţionând însă că "în cauză se mai efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane".

De altfel, joi după amiază, Liviu Dragnea a fost scos din penitenciarul Rahova, unde este încarcerat după ce în mai 2019 a fost condamnat definitiv la trei ani închisoare şi jumătate pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, şi dus la DNA, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Ameninţări cu judecata

Hotnews.ro aminteşte că, la momentul vizitei sale în SUA, în ianuarie 2017, Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de Facebook câteva fotografii de la un eveniment pe care îl descria drept "cină în format restrâns", la care a participat împreună cu premierul Sorin Grindeanu şi unde s-a aflat şi Donald Trump.

Dragnea spunea că a avut "un dialog cald şi deschis" cu Trump, căruia i-a transmis "dorinţa nostra de a duce parteneriatul strategic" româno-american la un alt nivel, iar preşedintele ales i-ar fi răspuns că "vom face ca acest lucru să se întâmple. România este importantă pentru noi".

Digi FM scrie că, în 2017, Liviu Dragnea declara, în prima sa intervenţie publică după vizita pe teritoriul american, că îi va da în judecată pe toţi cei care au spus în spaţiul public că a plătit un milion de euro pentru a se fotografia cu preşedintele Donald Trump. 

"Am mai auzit că am plătit un milion de euro să fac fotografii cu Donald Trump. Sper ca această minciună, această prostie să nu ajungă acolo (în SUA, n.r.)", spunea atunci fostul preşedinte PSD. 

El adăuga că există o lege în SUA care interzice oricărui străin să facă astfel de plăţi: "Nici altcineva nu a plătit pentru mine, nu se permite unei companii să plătească pentru un străin'".