În Oradea, incidenţa Covid-19 a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori, astfel că, de marţi, 27 octombrie, în municipiu vor fi în vigoare noi restricţii, conform unei hotărâri emise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Nu se impune, în schimb, carantinarea municipiului, potrivit analizei făcute de DSP.

De marţi, pe teritoriul Oradiei va fi obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în spaţiile deschise, astfel încât "să acopere nasul şi gura", de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani. 

De asemenea, după trecerea în "scenariul roşu", pentru prevenirea răspândirii virusului, restaurantele şi cafenelele din municipiu sunt obligate să-şi suspende activitatea în spaţii închise, dar vor putea servi pe terase sau livra la domiciliu.

Pe terase, mesele trebuie să fie dispuse la o distanţă de minim 2 metri şi nu pot fi ocupate de mai mult de 6 persoane în acelaşi timp (dacă acestea sunt din familii diferite). 

Restaurantele şi cafenelele din interiorul pensiunilor şi hotelurilor pot rămâne deschise, dar vor putea avea drept clienţi doar persoanele cazate în respectiva unitate. 

Aceeaşi hotărâre a CJSU – care pune în practică reglementările de la nivel naţional – arată că "organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte" este interzisă în Oradea.

Astfel, instituţii de cultură ca Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat vor trebui să-şi suspende spectacolele şi să-şi închidă porţile publicului, în contextul depăşirii incidenţei de 3 cazuri Covid la mia de locuitori. De asemenea, Cinema Palace din Lotus Center nu va mai putea rămâne deschis. 

Totodată, de marţi, 27 octombrie, este interzisă în Oradea "activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc". 

După cum BIHOREANUL a informat deja, şcolile şi grădiniţele din Oradea îşi închid porţile, însă lecţiile continuă în mediul online. 

Toate aceste măsuri vor fi revizuite în următoarea perioadă, iar astfel, dacă incidenţa (cumultată raportat la ultimele 14 zile) cazurilor Covid-19 va scădea sub 3 la mia de locuitori, restricţiile vor fi ridicate.