Directoarea Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO), Zita Koncsek, a anunţat luni într-o conferinţă de presă, că începând de miercuri, 25 august, orădenii cu probleme sociale sunt aşteptaţi să îşi ridice ajutoarele alimentare. "O noutate pentru anul 2010 este că, pe lângă făină şi zahăr, s-au mai adăugat patru produse: mălai, lapte praf, biscuiţi şi paste făinoase. Până acum, au intrat în custodia noastră doar patru tipuri de alimente - făina, mălaiul, pastele făinoase şi biscuiţii -, urmând ca zahărul şi laptele să fie distribuite ulterior, probabil că la sfârşitul anului", a precizat şefa ASCO.

Astfel, în total, un beneficiar va primi 14 kilograme de făină (14 pachete de câte 1 kg), 7 kg de mălai (distribuit în 7 pachete de câte 1 kg), 3,2 kg de macaroane (8 pachete de câte 400 grame), 1,3 kg de biscuiţi (13 pachete de câte 100 grame), 1 kg de zahăr şi tot 1 kg de lapte praf.

"Alimentele se vor distribui până la 31 martie 2011, în zilele lucrătoare între orele 8 şi 16. Pe această cale dorim să le atragem atenţia beneficiarilor că cele patru tipuri de alimente care se pot lua începând de miercuri cântăresc în total 25,5 kilograme şi îi rugăm să fie pregătiţi, să îşi asigure transportul", a mai spus Koncsec.

Pentru a intra în posesia pachetelor, beneficiarii trebuie să se prezinte la sediul fostei Cantine a Primăriei, de pe strada Primăriei nr. 3, cu buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului şi a persoanei care ridică alimentele - în cazul adulţilor, respectiv cu certificatul de naştere şi buletinul / cartea de identitate în original a întreţinătorului legal - în cazul în care beneficiarul este copil.

Potrivit legii, primesc aceste ajutoare sociale familiile şi persoanele singure care nu au venitul minim garantat şi au stabilit, prin dispoziţia primarului, dreptul la ajutor social, şomerii, pensionarii ale căror drepturi nu însumează 400 lei, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu sunt instituţionalizaţi.

O persoană beneficiază de ajutor o singură dată în cadrul planului anual de distribuire a alimentelor şi doar pentru o singură categorie în care se încadrează. De exemplu, un pensionar care are şi venituri mici şi are şi un grad de handicap nu va primi porţie dublă.

Conform evidenţelor ASCO, în Oradea aceste condiţii sunt îndeplinite de 14.984 de persoane, cu aproximativ 1.000 mai mult decât anul trecut, oraşului de pe Criş fiindu-i alocate, în total, 429.550 kilograme de alimente.

Zita Koncsek a mai declarat că, pentru o bună desfăşurare a programului, angajaţii municipalităţii vor lua legătura cu asociaţiile de proprietari şi, în măsura posibilităţilor, beneficiarii vor fi informaţi să treacă să îşi ridice ajutoarele.