Vecini care se ceartă pe o bucăţică de pământ s-au văzut de când lumea, dar care să se duşmănească din pricina unor curcani, mai rar. Mihai Ille, un pensionar din Beiuş, şi-a reclamat vecinul de peste drum, Dan Ardelean, la Poliţie, Parchet şi chiar la Direcţia Sanitar-Veterinară. Motivul? Şeful pieţei îşi ţine păsările în stradă, nesupravegheate, iar acestea i-au "ciugulit" maşina, zgâriindu-i capota.

Cum cei doi nu reuşesc să ajungă la pace, luându-se la sfadă de câte ori se întâlnesc, trebuie să-i liniştească oamenii legii...

Curcanii în flagrant

Vecini pe strada Horea din Beiuş, chiar la intrarea dinspre Oradea, Mihai Ille şi Dan Ardelean nu-şi mai dau bună ziua de luni întregi. Mai precis, din iulie, când Ille s-a trezit cu maşina "vandalizată" de curcanii vecinului de peste drum.

Bărbatul îşi parchează Volkswagenul Vento vizavi de casă, într-un soi de refugiu lângă şosea şi, deci, aproape de casa şefului pieţei. Mai încolo, la câţiva metri, este un teren liber, deţinut de o orădeancă, neîngrădit, unde Ardelean îşi ţine curcanii şi găinile la păscut.

"În seara de 26 iulie, în jurul orei 21.15, am ieşit să-mi mut maşina. Ştiam că Ardelean îşi va aduna curcile şi păsările, şi toţi vecinii trebuie să avem grijă de maşini", povesteşte Ille. Când a ieşit din curte, nu mică i-a fost mirarea să vadă că pe capota maşinii lui se sumeţeau curcanii vecinului. "Erau vreo 6-7 curci pe maşină, iar Ardelean era cu mâinile ridicate, să le mâne", spune bărbatul.

"Vine Godzilla!"

Văzându-şi maşina zgâriată de ghearele curcanilor, Ille i-a cerut socoteală vecinului. "Mi-a spus: «Omoară-le, că io n-am ce să fac!». I-am răspuns că nu-s de vină curcile, ci stăpânul lor", zice beiuşeanul. Supărat, i-a spus vecinului să-i vopsească maşina şi să facă pace: "Mi-a răspuns cumva în bătaie de joc: «Ţi-oi vopsi-o io!»".

Convins că Ardelean nici nu se gândeşte să se ţină de promisiune, în dimineaţa următoare Ille s-a dus aţă la Poliţie, să-l reclame. Pe motiv că n-a avut martori, iar incidentul s-a petrecut în afara părţii carosabile, poliţiştii i-au zis însă că n-au ce-i face. "Ardelean s-a oferit să-mi dea 150 de lei pentru o polişare a maşinii, dar aia nu ţine. Eu am zis să mi-o ducă la vopsit şi voi fi mulţumit", zice reclamantul.

Între timp, însă, Ille şi-a mărit pretenţiile. Acum vrea 3.000 de lei, atât pentru maşină, cât şi pentru... paguba morală suferită. "El şi nevastă-sa au început să strige după mine Vulturul şi Godzilla", explică bărbatul. Ca să se răzbune, a potopit cu reclamaţii Parchetul Beiuş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi vrea să apeleze chiar şi la... DNA. "Nu-i normal să-şi ţină curcile pe domeniul public şi noi să ne ferim continuu", motivează Ille.

Să decidă legea!

De cealaltă parte, şeful pieţei din Beiuş îşi recunoaşte vina. "Curcanii stau pe un teren privat, dar cum nu este îngrădit, se plimbă de colo-colo. M-ar bate Dumnezeu să nu recunosc că păsările mele i-au zgâriat maşina, dar m-am oferit să repar stricăciunea. I-am zis că-i dau şi două curci cadou, dar el vrea bani mulţi, 3.000 de lei. Mi se pare aberant", zice Ardelean.

Drept urmare, crede că vecinul este doar un reclamagiu, care caută probleme cu toţi cei de pe stradă. "Eu nu i-am reproşat niciodată că nu-şi ţine maşina în curtea proprie, ci pe marginea drumului, într-un loc care nu este parcare. Dar aşa-i el, pus pe scandal", zice şeful pieţei. Hotărât, nu are de gând să cedeze, aşa că nu-i va da lui Ille banii pe care acesta îi cere.

Până una-alta, aşteaptă şi el să vadă ce vor zice oamenii legii. Deocamdată, procurorii au hotărât să nu înceapă urmărrea penală împotriva sa, dar cu Ille nu-i de glumit: a depus o nouă reclamaţie şi se gândeşte chiar să înceapă un proces în instanţă. Pentru că, deh, dacă povestea este de râsul curcilor, măcar s-o ştie tot târgul!