În urma unei hotărâri luate de Consiliul Local, la propunerea conducerii OTL, în ultima şedinţă din aprilie, societatea de Transport Local scumpeşte, începând de sâmbătă, 1 iunie, biletele şi abonamentele. "Ultima majorare a avut loc la începutul anului 2011. De atunci combustibilul s-a scumpit cu 53%, iar curentul cu 117%. Nu rata inflaţiei determină noile preţuri, ci aceste creşteri", motiva, la acea vreme, managerul OTL, Csuzi Istvan, nevoia scumpirii.

Aleşii orădenilor au hotărât majorarea cu 17% a preţului abonamentului lunar şi săptămânal la 70 lei, respectiv 35 lei. Abonamentul nenominal va costa 160 lei, iar o legitimaţie de o zi va costa 13 lei.

Cele mai mari scumpiri se vor aplica însă la preţul biletelor. Biletul cu o călătorie cumpărat de la automat se va scumpi cu 50% de la 2 lei la 3 lei, iar cel cumpărat de la şoferi se va majora cu 33%, de la 3 lei la 4 lei. Preţul unui bilet cu două călătorii a fost majorat cu 25%, de la 4 lei la 5 lei.

O altă noutate în ce priveşte societatea de transport local, aplicabilă tot de sâmbătă, este aceea că nu va mai elibera abonamentele pe suport de hârtie. Astfel, dacă nu au făcut-o deja, posesorii de abonamente cu preţ întreg, elevii şi studenţii vor trebui să treacă pe cardurile electronice de călătorie, introduse în cadrul sistemului e-ticketing. "De la această dată, pentru categoriile de călători menţionate, vor fi eliberate numai abonamentele încărcate pe suport electronic, acestea din urmă fiind obligatoriu de validat la fiecare urcare în mijlocul de transport", afirmă reprezentanţii OTL.

În schimb, deocamdată, pensionarii şi celelalte categorii care se bucură de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pot circula în continuare pe legitimaţia eliberată de Administraţia Social Comunitară Oradea.

"Se introduc, ca o noutate, abonamentele pe 3 luni la preţul de 195 lei şi pe 12 luni la preţul de 780 lei. Se modifică, de asemenea, valoarea biletului de suprataxă pentru persoanele identificate fără titlu de călătorie valabil de la 25 de lei la 50 de lei, iar nevalidarea cardului de călătorie va fi sancţionată cu 10 lei", arată un comunicat transmis vineri de OTL.

Pe de altă parte, OTL a mai anunţat că tot de sâmbătă se sistează şi cursa Oradea-Biharkeresztes. "Începând din 1 iunie 2013 ultima cursă, cu plecare din Oradea ( Autogara Nufărul ) la ora 20.45 şi din Gara Biharkeresztes la ora 21.00 ( ora HU ), a traseului transfrontalier Oradea - Biharkeresztes, se anulează", arată comunicatul OTL.