Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Oradea, vicepreşedintele Senatului, PDL-istul Petru Filip, a anunţat că, în urma unei discuţii pe care a purtat-o cu noul ministru a Transporturilor, a aflat că Ministerul Transporturilor are banii necesari pentru a continua lucrările pe două tronsoane ale şoselei de centură a Oradiei.

Bani sunt

"Am avut o primă discuţie cu doamna Anca Boagiu, pentru că a venit foarte hotărâtă de a energiza tot ce înseamnă activitatea de reabilitare a transporturilor în România. În ce priveşte judeţul Bihor - nu am discutat încă cu dirctorul ADR Cluj -, dar cel puţin la nivel de minister există bani pentru desfăşurarea lucrărilor la centură pe strada Ogorului şi respectiv pentru lucrările de extindere a primului tronson, făcut în urmă cu câţiva ani", a declarat Petru Filip, într-o conferinţă de presă.

Acest din urmă tronson e situat între DN 76 şi DN 79, adică între Nufărul şi Calea Aradului. "Susţin în continuare că centura trebuie finalizată cât mai repede. Tot ce înseamnă relaţii personale pe care le am cu doamna ministru Boagiu le voi folosi pentru finalizarea şoselei de centură", a promis Filip.

Se lărgeşte centura

Contactat de BIHOREANUL pe această temă, Beniamin Rus, patronul firmei Selina, care execută lucrările, a declarat că pe Ogorului, unde lucrările au fost sistate pe 18 decembrie anul trecut, va reface şantierul încă de zilele acestea, când va forma echipele de muncitori, iar de săptămâna viitoare se va lucra efectiv.

"Am primit ordinul de începere a lucrărilor chiar azi. Pe Ogorului mai trebuie puse printre altele încă două straturi de asfalt, trebuie montate bordurile, rigolele, făcut trotuarul şi parapeţii, respectiv iluminatul - 200 de stâlpi. Pentru această porţiune mai avem de primit cam 200 miliarde de lei vechi. Costurile pentru porţiunea dintre DN 76 şi DN 79, unde practic vom mai construi încă un drum, la fel şi pe aceeaşi structură cu cel construit deja, s-ar ridica la aproximativ 250 de miliarde", a declarat Beniamin Rus, care estimează că şi lucrările la Podul Densuşianu vor începe "în câteva săptămâni".

Întrebat de jurnalişti ce părere are despre construcţia noului pod peste Crişul Repede, în zona străzii Sovata, Filip a evitat să se exprime făţiş şi a amintit doar că în 2006 a avut o iniţiativă similară, dar atunci ecologiştii au făcut tărăboi, iar unii "s-au legat de pomi" ca nu cumva să se facă defrişări şi să înceapă lucrările.

Atenţie la drumuri

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Petru Filip a mai precizat că o altă problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp este repararea DN 76 Oradea-Deva, "care este o ruşine, pentru că eviţi o groapă ca să dai în alta". "Încă pe Ştei-Oradea poţi merge pe şosea, dar spre Hunedoara sau spre Arad e de neimaginat", a constatat vicepreşedintele Senatului.

În ce priveşte judeţul Bihor, senatorul a mai punctat că au fost alocate 3 milioane de lei, din cele 95 disponibile la nivel central, pentru alimentarea cu apă. În plus, el a mai precizat că speră ca judeţul să fie inclus într-un alt proiect al Ministerului Dezvoltării, de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri.