Dezbaterile pe tema tipului de măști de protecție sunt în toi, în această perioadă, dată fiind răspândirea alertă a Covid-19, varianta Omicron. Un studiu recent realizat de specialiştii Universității din Minnesota arată cât timp ne păzesc de virus măștile de protecție, cât sunt de eficiente, în funcție de tipul acestora și de timpul de contact cu o persoană infectată cu Covid-19.

În cadrul studiului, redat și de HotNews.ro, cercetătorii au analizat cât de sigure sunt, în funcție de tip, măştile de protecţie textile, chirurgicale şi modelul N95 (care respectă standardele FFP2), pe care oamenii trebuie să le poarte peste tot în lume pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Cercetarea arată că dacă o persoană infectată care nu poartă mască intră în contact cu o alta, sănătoasă, care poartă o mască din pânză textilă, cea sănătoasă este protejată timp de doar 20 de minute, după care riscă să se infecteze. Dacă cel sănătos poartă o mască chirurgicală, timpul creşte la 30 de minute.

Cea mai eficientă mască este FFP2, care oferă protecţie pentru două ore şi jumătate în cazul în care doar o persoană din cele două o poartă. Timpul de protecţie creşte dacă ambele poartă mască. Protecţia maximă, de 25 de ore, poate fi obţinută atunci când ambii indivizi poartă masca N95.

Vezi detalii în tabelul de mai jos!

Cercetătorii au mai scris că măştile medicinale simple sunt făcute dintr-un material special care permite adaptarea după forma feţei. În ceea ce priveşte eficienţa lor, în cazul în care o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte, masca medicinală opreşte majoritatea particulelor, însă nu complet. Masca trebuie schimbată după aproximativ 2-4 ore de utilizare, în funcţie de condiţiile de mediu, în niciun caz nu se spală şi nu se refolosește.

Conform specialiştilor, măştile FFP2 sunt cele mai eficiente dintre cele analizate şi pot capta peste 94% din particulele din aer, dar sunt mai greu de suportat decât cele chirurgicale. Acest tip de măști este des folosit de personalul medical sau de cei ce lucrează în medii cu risc crescut de infectare.

"Utilizarea măştii, este în mod evident o barieră care poate fi eficientă în calea transmiterii. Măştile FFP2 sunt mai potrivite decât măştile textile", a spus miercuri ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, în conferința de presă în care a anunțat noile restricții impuse în România în contextul „exploziei” numărului de cazuri Covid.