La debutul anului universitar 2023-2024, rectorul Constantin Bungău a anunțat că una dintre prioritățile Universității din Oradea (UO) este internaționalizarea, care presupune atât ca tinerii bihoreni să facă stagii de pregătire în străinătate, dar și ca tineri din afara României să fie atrași de instituția academică din orașul de pe Crișul Repede.

BIHOREANUL a vrut să afle câți dintre studenții UO admiși în acest an sunt bihoreni și câți vin aici din afara județului ori din afara țării. Datele furnizate de UO arată că o treime dintre studenții admiși în cele 15 facultăți orădene, la studii de licență, masterat și doctorat, sunt din afara Bihorului.

De la Sălaj la Constanța

Din cei 5.899 de studenții pe care Universitatea orădeană îi are în primul an de studiu, 5.556 provin din România, iar 343 sunt cetățeni străini, din spațiul Uniunii Europene dar și din afara ei.

Firește, majoritatea bobocilor români sunt tineri bihoreni, 4.120 dintre ei - adică 75% dintre studenții cetățeni români - fiind domiciliați în acest județ.

Din afara Bihorului, cei mai mulți studenți s-au îndreptat către Universitatea din Oradea din Satu Mare (343 la număr), Sălaj (285), Maramureș (259). Din celelalte județe vecine cu Bihorul au mai venit câteva zeci de tineri: Arad – 72, Alba – 56, Cluj – 74.

Facultățile orădene au atras și studenți din capătul țării, de pildă unul din Brăila, altul din Călărași sau 4 din Constanța. De asemenea, și din București provin câțiva tineri, 21 la număr, care au ales să studieze la Oradea.

Studenți exotici

Dintre cei 343 de străini admiși la Universitatea din Oradea, cei mai mulți, 153, sunt din Republica Moldova. Ei învață la diferite specializări, de la cele medicale la psihologie, marketing, inginerie, științe economice etc.

Din Ucraina, țară aflată în război cu Rusia, au devenit studenți în Oradea, în această toamnă, 7 tineri, iar 12 au venit în orașul de pe Crișul Repede din țara vecină Ungaria. Tinerii maghiari au optat pentru specializări precum Autovehicule Rutiere, Medicină, Psihologie, Drept sau Istorie Bisericească.

Universitatea din Oradea mai are studenți din Marea Britanie (6), Siria (22), Italia (4), Liban (13), India (9), Germania (4), Franța (6) sau Finlanda (17, toți studenți la Medicină).

În campusul studențesc orădean pot fi întâlniți, însă, și studenți din țări și îndepărtate de România. De pildă, un cetățean din Bolivia a ales să studieze la Oradea Relații Internaționale și Studii Europene, iar 7 studenți din Brazilia, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Republica Dominicană, Egipt și El Salvador au fost admiși la UO, dar deocamdată într-un an pregătitor, ceea ce înseamnă că învață limba română, pentru a putea începe studiile dorite.

Un cetățean din Haiti a optat tot pentru Oradea, însă pentru a-și face aici studiile doctorale, iar 4 persoane din Thailanda învață la Medicină. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!