"Sunt o răsfăţată a sorţii", se declară cu nonşalanţă Mihaela Bar, fiica cea mare a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mihai Bar, "fata tatii", că doar de aceea îi şi poartă prenumele.

Cum tatăl său a fost mereu tocat de presă, Miha parcă a încercat să-l răzbune vrând să se facă ziaristă, dar în cele din urmă a ajuns moderator TV.

Oricât de mult s-a opus capul familiei, fata l-a convins să-i finanţeze patru ani de şedere la Bucureşti, unde a studiat jurnalismul şi în special televiziunea, având ca mentori vedete ale micului ecran de la toate posturile centrale. După atâta învăţătură, s-a întors însă acasă mistuită de dor. Aşa că s-a angajat la TVS, unde ia la întrebări personalităţile locale, în cadrul emisiunii "De vorbă cu..."

La taclale

Mihaela Bar şi-a început seria de emisiuni de numai o lună şi, cu toate acestea, deja a impus un format relaxat şi chiar interesant. În fiecare ediţie, ea are ca oaspeţi, în tot felul de locuri din oraş, personalităţi consacrate sau în devenire, precum decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Anca Dodescu, designerul Dana Panciu, pictoriţa Stela Marta ori omul de afaceri Dacian Demian, managerul magazinelor Terranova.

Miha e conştientă că ar putea fi acuzată de parti-priuri, dar zice că nu urmăreşte senzaţionalul, ci ca emisiunile să fie agreabile, iar telespectatorii să aibă ceva de învăţat de la invitaţi. "Am o agendă cu toţi oamenii interesanţi pe care îi cunosc şi pe care vreau să-i chem în emisiune. Lista e lungă, credeţi-mă!". Despre întrebările puse interlocutorilor afirmă că nu sunt regizate, ci îi vin pe loc, căci îi place spontaneitatea şi are încredere în prezenţa ei de spirit: "Deşi la şcoală am învăţat să ne scriem un set de întrebări, cred că nu mai am nevoie să citesc de pe foi".

Şcolită de Teo

02 oana mudura.jpgMiha mărturiseşte că a ajuns să lucreze la TVS pentru că e prietenă cu managerul postului, Oana Mudura (foto), încă de când locuiau împreună la Bucureşti. "Eu eram studentă la Jurnalism, iar Oana prezenta ştirile la postul N24. În urmă cu un an, după ce a preluat postul TVS, mi-a şi propus un job".

A acceptat pe loc, dar n-a putut să-şi onoreze promisiunea chiar atunci. Era încă masterandă în jurnalism de radio şi televiziune, în anul I, la Universitatea Hyperion, şi urma să se înscrie la Şcoala de Televiziune din Bucureşti, unde tinerii doritori să apară la TV sunt deprinşi cu secretele meseriei.

În iulie anul trecut, Mihaela a început perioada de trei luni de pregătire intensivă în faţa prompterului. A învăţat divertisment de la Teo Trandafir, de la Vlad Ionescu cum se prezintă ştirile din sport, iar de la Sandra Stoicescu noţiunile jurnalismului de televiziune. "Făceam multe probe practice, de dicţie, de respiraţie, simulam transmisii live, dar şi breaking-news. Totul în faţa camerelor...", povesteşte Miha.
"Bihoreanca", aşa cum îi ziceau colegii, pare să se fi descurcat, căci susţine că a primit oferte de angajare: "Aveam propuneri de la televiziuni mici şi mari, iar profesorii mi-au recomandat să încerc la nişte castinguri pentru prezentatoare".

Fuga acasă

Oricât pare de ciudat, Mihaela a ales, însă, să se întoarcă la Oradea. Nu mai putea de dragul familiei şi de cel al iubitului ei Adrian, cu care de altfel s-a şi logodit. Totuşi, devine nostalgică de fiecare dată când îşi aduce aminte viaţa de noapte din Capitală. Fiindcă, deşi susţine că era foarte ocupată cu studiul, avea o viaţă socială foarte activă. "Viaţa de noapte din Bucureşti e mai mult decât fenomenală. Ai de ales între sute de opţiuni: spectacole, concursuri de karaoke, petreceri tematice...", povesteşte, cu destulă părere de rău.

Miha are grijă, totuşi, să precizeze că prin cluburile de noapte mergea numai în weekend-uri. Asta şi pentru că părinţii i-au asigurat un trai mai mult decât comod. "Stăteam într-un apartament cochet şi drăguţ, nu departe de centru, dar era şi scump...", admite ea.

La revenirea acasă, nu puţini dintre vechii prieteni au învinuit-o că s-a molipsit cu "fiţe de Bucureşti": "Fiindcă făcusem multe ore de dicţie, am reuşit să scap de accentul bihorenesc şi aveam tendinţa să le corectez vorbirea celor din jur. Aşa mi-au spus că am fiţe şi mi-am dat seama că trebuie să mă controlez". Între timp, şi ea s-a dat din nou pe brazdă, neezitând să folosească tot felul de expresii neaoşe din Bihor.

Căpoasă ca Mişu

02 mihai bar.jpgÎntrebată ce alte avantaje a mai tras fiindcă era fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, fost deputat şi lider PSD (foto), Mihaela Bar susţine că niciodată n-a fost favorizată. Ba, adesea, dimpotrivă: "Unii stăteau cu ochii pe mine, şi orice greşeală făceam eram criticată mai aspru decât celelalte fete".

Uneori era de-a dreptul frustrant, căci dacă îi ieşea ceva bine, cei din jur nu prea erau dispuşi să creadă c-a reuşit singură: "Dacă aveam o realizare, ziceau că asta se întâmplă datorită faptului că sunt fata lui Bar". Recunoaşte totuşi că a tras şi ceva foloase, dar nu mare lucru. "Să spunem că n-a trebuit să stau la coadă la buletine...", ocoleşte ea un exemplu concret.

Dincolo de toate răutăţile, relaţia cu tatăl e una specială. "Mi-a spus de multe ori că nu vrea ca eu să devin persoană publică, dar aşa cum a vrut şi el să iasă în faţă, aşa am făcut şi eu!", spune fata, care a moştenit, evident, temperamentul capului familiei.

Una peste alta, Miha zice că nu are ce să regrete, şi singura necunoscută din viaţa sa e doar dacă îşi va continua cariera acasă ori va încerca să ia din nou Capitala-n piept. Oricum, e convinsă că, orice va decide, va reuşi. Pentru că e ambiţioasă, iar de gura târgului prea puţin îi pasă...


FETE, DA' CUCUIETE
Afaceri de familie

02 Carmen Bar.jpgMihaela are 28 de ani şi este fiica cea mare a familiei Bar. A părăsit casa părinţilor încă de când s-a decis să facă jurnalismul la Bucureşti, după ce, în prealabil, absolvise Literele la Oradea. Revenită acasă, Miha n-a mai acceptat să stea cu tata şi cu mama, fiindcă a prins gustul libertăţii.

Afacerile familiei le va moşteni Carmen (foto), sora sa mai mică. "Ea a urmat Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, iar acum se ocupă de afacerile familiei. Eu o ajut numai dacă-mi cere, când şi când...", zice Miha. Fetele lui Mişu Bar se ocupă în principal de comerţ, sub atenta supraveghere a mamei, care este acţionară principală a firmei Vulturul Negru.