Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a anunţat că, de ziua Europeană a Justiţiei, organizează acţiunea "Uşi deschise". Acţiunea se organizează la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca cetăţenii să vadă cum se lucrează în justiţie.

Evenimentul se sărbătoreşte, din 2005, în fiecare an, în data de 25 octombrie, şi, potrivit unui comunicat, organizarea sa "are ca prioritate asigurarea transparenţei activităţii instituţiilor judiciare, de natură să permită cetăţenilor să-şi formeze o reprezentare clară a imaginii reale a condiţiilor de muncă ale magistraţilor şi a etapelor pe care le parcurge un dosar până la soluţionare, precum şi asupra altor aspecte relevante".

"Astfel, în data de 25 octombrie 2012, la sediul din Oradea, strada Aurel Lazăr, nr.12, între orele 10 şi 13, sunt invitaţi cetăţenii interesaţi de activitatea justiţiei, reprezentanţi ai mass-media, precum şi grupuri organizate de elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din localitate", se menţionează în comunicatul Parchetului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, procurorul Tiberiu Sigheartău, programul este valabil în cazul tuturor parchetelor orădene care funcţionează pe strada Aurel Lazăr.

Accesul în instituţie va fi permis în grupuri de câte 15 persoane, în baza documentelor de identitate, urmând să fie vizitate încăperile care au relevanţă pentru activitatea procurorilor, cu explicarea pentru cei interesaţi a circuitului dosarelor şi etapelor procesuale până la soluţionarea unei cauze.