Anul acesta, membrii grupului de cercetaşi de la Don Orione s-au hotărât să serbeze Ziua Internaţională a Cercetăşiei prin organizarea unei ieşiri la iarbă verde în centrul oraşului. Ei au adus mai multe corturi, dar şi panouri informative, le-au instalat, au ridicat catarge fixate doar cu sfori, conform principiilor lor prietenoase cu natura, şi au înălţat pe ele steagul cercetăşiei şi pe cel al României.

Peste 120 de copii din Comunitatea Scoutiştilor Orionini au invadat sâmbătă Parcul 1 Decembrie din Oradea, unde au mâncat, au băut ceai, cu cântece şi voie bună, în ciuda vremii neprietenoase, confirmând dictonul cercetăşesc conform căruia "nu există vreme rea, ci doar cercetaş nepregătit".

Festivitatea a cuprins şi o ceremonie de primire a noi membri. După câteva ore de jocuri şi concursuri, 18 copii şi adolescenţi au rostit într-un cadru solemn Promisiunea cercetaşilor. Condiţia primirii în rândul cercetaşilor este absolvirea unui stagiu de pregătire şi vârsta de minimum 7 ani. Totuşi, la activităţile grupului de scout de la Don Orione iau parte şi copii mai mici, de 5-6 ani, care sunt iniţiaţi cu răbdare de cercetaşii cu vechime sau de adulţii care îi îndrumă.

Proaspeţii cercetaşi au promis, pe cuvânt de onoare, să-şi îndeplinească datoria faţă de Dumnezeu şi faţă de ţară, să îi ajute pe alţii în orice situaţie şi să respecte legile Scout, care cer membrilor acestei organizaţii de tineret să fie loiali, politicoşi, ascultători, generoşi cu toată lumea, să iubească şi să respecte natura, să fie harnici, economi şi curaţi în gânduri, cuvinte şi fapte.

Copiii şi adolescenţii care au sărbătorit în Parcul 1 Decembrie Ziua Cercetăşiei au arătat că pot să se distreze frumos, să se înţeleagă bine şi să coopereze indiferent de vârstă (cei mari trebuind să aibă grijă de cei mici), de etnie sau de confesiune. Şi, aşa cum au promis, la plecare au lăsat parcul mai curat decât l-au găsit, adunând, cu mic cu mare, toate gunoaiele găsite.

Preotul Mihai Fechetă, unul din îndrumătorii cercetaşilor orionini, a precizat că membrii acestei organizaţii au acţionat şi sâmbătă conform devizei lor, de a lăsa lumea puţin mai bună decât au găsit-o. "Aşa cum spunea şi Don Orione, poate nu vom schimba noi lumea, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân", a declarat acesta.