Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor şi-au deschis porţile, prezentându-le micuţilor utilajele şi tehnica folosită.

Şi distracţie, şi educaţie

Peste 800 de şcolari şi preşcolari de la instituţiile de învăţământ din Oradea, dar şi din alte localităţi ale judeţului, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, au vizitat miercuri subunităţile de intervenţie ale pompierilor.

Autospeciala de descarcerare, echipamentele de salvare din mediul acvatic, dispozitivul de salvare din spaţii înguste, autoscara mecanică şi autospeciala pentru evacuarea fumului şi gazelor au fost câteva din mijloacele de intervenţie care le-au fost prezentate micuţilor.

"De asemenea, au fost prezentate exerciţii demonstrative specifice cu tehnica din dotare, cei mai curajoşi dintre copii participând activ la acţiunile de salvare de la înălţime cu ajutorul pernei gonflabile şi de refulare a apei la punct fix. Echipamentele şi accesoriile speciale din dotarea autospecialelor, precum şi modul de folosire al acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă au fost puncte de atracţie pentru vizitatori", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Pe lângă că le-au oferit picilor o distracţie pe cinste, pompieri le-au spus copiilor şi câteva măsuri de prevenire a incendiilor, făcându-i să conştientizeze importanţa cunoaşterii comportamentului adecvat pentru prevenirea unui incendiu.

Demonstraţii pentru pici

Şi jandarmii au pregătit un program special pentru sutele de copii care au vizitat sediul Jandarmeriei Bihor. Prima activitate a fost finala "Cupei Jandarmeriei", concurs de minifotbal pentru liceeni, la care campioană s-a dovedit echipa Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea. Pe locul II s-a clasat Colegiul Economic Partenie Cosma, pe III Liceul Teoretic Lucian Blaga, iar pe IV Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş.

"Prin această competţie am reuşit să promovăm spiritul fair play, atât în rândul competitorilor cât şi în rândul galeriilor. Premiul pentru cea mai frumoasă galerie a revenit Grupului Şcolar "V. Voiculescu"", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

După fotbal, jandarmii le-au oferit vizitatorilor exerciţii demonstrative, cu grupa specială antiteroristă care a trebuit să captureze răufăcătorii care au atacat un transport special care conţinea muniţie şi cu unul din câinii Jandarmeriei care a demonstrat modalitatea de intervenţie pentru imobilizarea unui infractor. Totodată, luptătorii din grupa specială au demonstrat câteva exerciţii de autoapărare, iar ultimul exerciţiu a fost un spectacol de dresaj canin în care au fost implicati şi copiii.

La final copiii au luat cu asalt atelierele de prezentare a armamentului şi tehnicii şi-au făcut fotografii cu câinii de servciu şi s-au plimbat cu maşinile Jandarmeriei.

Dans, muzică şi voie bună

Ziua Internaţională a Copiilor a fost un prilej numai bun pentru fiecare unitate de învăţământ din Bihor să organizeze activităţi speciale pentru copii. Totodată, Primăria Municipiului Oradea şi Administraţia Imobiliară Oradea au organizat diferite evenimente în Orăşelul Copiilor.

Programul a început pe scena Amfiteatrului, unde elevii Şcolii Generale George Coşbuc au prezentat un spectacol de dans. Tot pe această scenă, până au prezentat spectacole de dans, muzică şi muzică populară copiii de la Liceul de Artă şi de la Palatul Copiilor.

În paralel, lângă terenul de skate a avut loc un concurs de desene pe asfalt, cu tematica mijloace de transport cu roţi, iar pe terenul de baschet au avut loc diferite concursuri organizate de Asociaţia ProEgal.

De asemenea, au avut loc diferite ateliere de creaţii, spectacole de teatru în limba română şi maghiară.