Tradiţionala ceremonie de retragere cu torţe care marchează pe 12 octombrie Ziua Oradiei a fost anul acesta una deosebită.

Alaiul militar a fost mult mai mare decât de obicei, la parada de duminică participând orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Forţelor Navale Constanţa, fanfara Garnizoanei Bistriţa, fanfara Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul din Bucureşti, precum şi gazdele: fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea, militari ai Garnizoanei Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmerie şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Dacă orchestrele invitate au intonat marşul de paradă, drill-team-ul care a însoţit Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul la Oradea a prezentat, din mers, câteva demonstraţii de mânuire a baionetelor, în ritmul dictat de muzica militară.

Parada inedită anunţată pentru seara de 12 octombrie a scos în stradă, în centrul Oradiei, sute de orădeni, care i-au aşteptat pe militari pe traseu, i-au filmat şi i-au aplaudat. De asemenea, majoritatea acestora s-au alăturat alaiului care s-a îndreptat de la Parcul Traian şi apoi pe Corso, spre Parcul 1 Decembrie.

Parada a fost condusă, pe lângă şefii unităţilor militare din Oradea prezente în alai, de primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan.

În Parcul 1 Decembrie, alaiul nemaivăzut în Oradea a fost aşteptat de câteva mii de orădeni, care au umplut platoul din jurul Statuii Ostaşului Român. Aici, s-a intonat imnul naţional, fanfarele au interpretat câteva cântece militare, iar, în final, fără a ţine un discurs, primarul Ilie Bolojan s-a rezumat la a ura "La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România!".

După ceremonial, orădenii s-au dispersat prin Parcul 1 Decembrie, la tarabele Toamnei Orădene ori s-au dus în faţa scenei, unde deja alţii, în special adolescenţi, îşi ocupaseră locurile pentru a asculta concertele ultimei seri a festivalului.

Prima formaţie care a urcat pe scenă a fost Maxim, cunoscută datorită hitului "Sărutări criminale". Cei patru tineri componenţi ai trupei au făcut atmosferă încă de la început, având o priză deosebită mai ales la copii şi adolescenţi.

Potrivit locotenentului colonel Doru Jarca, de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie, duminică seara, în jurul orei 20.30, în toate zonele Parcului 1 Decembrie se aflau, în total, circa 20.000 de orădeni. În cazul în care estimările sunt corecte, acesta este cel mai mare număr de participanţi într-o singură zi a festivalului din ultimii ani.