Pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, bihorenii sunt invitaţi să-i viziteze pe salvatori, toate subunităţile urmând să-şi deschidă porţile.

"La sediile subunităţilor din judeţ, activităţile aferente "Zilei Porţilor Deschise", vor include exerciţii demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă şi sesiuni de informare preventivă, desfăşurate în intervalul orar 10 -14", a anunţat mr. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

La sediul inspectoratului şi al Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea (strada Avram Iancu nr. 9), de la ora 11, se va prezenta modul de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie, de la ora 12 un exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime, iar o oră mai târziu unul de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat, în cazul producerii unui accident rutier.

De asemenea, persoanele interesate vor putea să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57, respectiv expoziţia tematică "CRONICA prevenirii incendiilor şi a accidentelor de muncă, în imagini", deschisă publicului la Muzeul Oraşului Oradea, din incinta Cetăţii Oradea, pe tot parcursul lunii septembrie.

Pompierii bihoreni, 42 de intervenţii pe zi

În primele opt luni ale anului 2021, pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat 10.089 de misiuni, în medie 42 de intervenţii pe zi pentru salvarea şi protejarea vieţilor oamenilor, a bunurilor acestora, a patrimoniului public şi privat în situaţii de urgenţă.

"Cele 10.089 de misiuni înregistrate au constat în 2.275 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 5.834 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv peste 1.900 de recunoaşteri în teren şi exerciţii", a precizat Roşca.

Din intervenţiile de urgenţă, cele mai multe au fost incendii (peste 700), 281 au fost inundaţii, fenomene periculoase, asanări de muniţii, evenimente publice de amploare etc., 1.084 au fost misiuni pentru asigurarea zonei la accidente rutiere şi alte intervenţii, iar peste 200 pentru salvarea unor persoane blocate în locuinţe. 

În primele opt luni ale anului, peste 5.700 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5.014 adulţi şi 735 de copii.

Totodată, în perioada ianuarie - august, în incendiile izbucnite în Bihor au fost salvate 22 de persoane, 10 au fost rănite şi 5 au decedat.