Întrucât omul este parte a naturii, trebuie să o respecte aşa cum se respectă pe sine. Este convingerea cu care trei tineri, reprezentanţi ai Asociaţiei Noua Acropolă Oradea, un ONG care promovează filosofia în rândul cetăţenilor, au făcut curăţenie, miercuri seară, pe malurile Crişului Repede, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului.

"Nu facem nimic ieşit din comun, ci doar prezentăm o modalitate în care ideile filozofice se aplică în viaţa omului, prin responsabilitate şi voluntariat", a explicat Andreea Neacşu. Tânăra s-a mutat de câteva luni din Timişoara în Oradea, tocmai pentru a înfiinţa filiala locală a asociaţiei care, la nivel naţional, există de două decenii. Alături de ea, miercuri seară au ieşit la ecologizare doi orădeni care nu sunt încă membri ai asociaţiei, dar participă la cursurile de filozofie practică susţinute la Biblioteca Judeţeană.

Cei trei tineri au curăţat gunoaiele aruncate de-a lungul promenadei de pe malul drept al Crişului Repede, între Podul Ferdinand şi Podul Decebal, fiind ajutaţi de Primărie cu saci, mănuşi şi ridicarea deşeurilor adunate.

Cu acelaşi prilej al Zilei Mediului, şi angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au ieşit la curăţenie. Voluntarii au strâns gunoaiele de pe malurile Crişului Repede pe tronsonul orădean cuprins între podurile Sovata şi Densuşianu, dar şi de pe malurile Peţei, între Universitate şi podul din Ioşia. De asemenea, angajaţii ABA au mai curăţat gunoaiele în Chişineu Criş, de pe malurile Crişului Alb. În total, ei au strâns 120 de saci menajeri de 240 de litri.