Oradea a sărbătorit vineri într-un mod inedit Ziua Mondială a Mediului. În aplauzele a zeci de copii de grădiniţă şi elevi, Poliţia Locală Oradea a lansat pe Crişul Repede o barcă navigabilă realizată din PET-uri adunate în ultimele săptămâni în şcolile şi grădiniţele din oraş.

Inedita ambarcaţiune a fost realizată după proiectul unui student al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură din Oradea, Cătălin Spiridon, desemnat câştigător în urma unui concurs de idei. „Este realizată pe structură PPR, din 5.000 de PET-uri”, a explicat Cătălin vineri, înainte de a naviga prima oară cu Barca Verde.

Din cele peste 7.000 de PET-uri pe care Poliţia Locală le-a adunat, împreună cu RER Ecologic Service, de la şcolile din oraş, voluntarii implicaţi în proiect le-au folosit doar pe cele de 2,5 litri, nestrivite şi care au putut fi astfel lipite cu bandă adezivă. Ca să nu se desprindă şi barca să nu intre la apă, PET-urile au fost prinse şi cu şuruburi. Ambarcaţiunea a fost concepută să poată transporta opt persoane, din care patru vâslaşi.

Alături de Cătălin şi de câţiva colegi de-ai lui, au urcat în barcă, pentru prima cursă, şeful Poliţiei Locale, Ioan Găluţ, şi universitarul Cristian Puşcaş. Prezenţi şi ei la eveniment, subprefectul Iulius Delorean şi şeful ABA Crişuri, Dorel Dume, au preferat să urmărească evenimentul de pe margine.

Puşcaş şi Găluţ au susţinut la urcarea în barcă că n-au emoţii că vor eşua, dar pentru siguranţa lor, ei şi ceilalţi pasageri au purtat veste de salvare. De asemenea, un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost mereu în preajma bărcii.

După tura inaugurală, în Barca Verde au putut urca toţi doritorii. La finalul plimbărilor pe apă, barca a fost ancorată de cablurile fostului pod de pontoane.

Barca Verde este menită şi să evidenţieze Oradea ca un oraş cu preocupări ecologiste, mai cu seamă că municipiul este înscris în competiţia naţională "Oraşul Reciclării".