Vineri, 10 iunie, este Ziua Mondială Art Nouveau. Cu acest prilej, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor invită iubitorii artei la vernisajul expoziţiei de gravuri a artistului plastic Cristian Opriş, intitulată “Ochiul magic al erei Art Nouveau – Microscopia“.

Evenimentul va avea loc la ora 14, în Salonul Roşu de la etajul Casei Darvas - La Roche din Oradea, strada Iosif Vulcan nr. 11, curatorul expoziţiei fiind criticul de artă Ramona Novicov.

Expoziţia este ddeshisă în perioada 10-30 iunie, având programul de vizitare între orele 12.00 – 19.00, de marţi până duminică.

Tema ediţiei din acest an a Zilei Mondiale Art Nouveau, ajunsă la cea de-a patra ediţie consecutivă, este «Detaliul Art Nouveau». Ea vrea sa atragă atenţia asupra semnificaţiei simbolice a detaliului, asupra atenţiei cu care ar trebui să privim tot ceea ce ne înconjoară, mai ales acele lucruri perisabile şi discrete din patrimoniul umanităţii al căror mesaj nu poate fi perceput decât dacă sunt  privite de aproape.

“Ca răspuns la tema  europeană «Detaliul în Art nouveau», Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor a organizat o expoziţie de grafică pornind de la tema detaliului microscopic, ştiut fiind ca microscopul a fost unul din instrumentele ştiinţifice care au revoluţionat modul de a privi în Art Nouveau“, explică organizatorii.

Oradea este singurul oraş din România care face parte din  prestigioasa reţea culturală Art Nouveau.