De Ziua Naţională, Oradea este dată drept exemplu pozitiv în emisiunea "România, te iubesc", de la ProTV. Materialul este un adevărat elogiu adus oraşului de pe Criş şi primarului Ilie Bolojan, amintind de investiţii şi lucrările masive realizate în ultimii ani, dar şi de diverse studii făcute de-a lungul timpului, jurnaliştii spunând despre Oradea că e "cel mai sigur oraş", că are "cele mai multe fonduri europene atrase şi lista este lungă"...

În esenţă, reportajul arată că, în ultimii ani, Oradea "s-a transformat spectaculos" "şi a fost desemnată cel mai sigur şi eficient oraş din România, cu cea mai eficientă administraţie, cei mai veseli oameni de la noi şi singura localitate din ţara noastră care face parte din reţeaua oraşelor Art Nouveau". 

"S-a constatat, studiind oraşele, că în oraşele care au spaţii unde oamenii se pot plimba, care au clădiri care arată bine, unde se pot organiza evenimente, oamenii se simt mai bine", declară, între altele, primarul Ilie Bolojan. "Mi-am dat seama că economiştii şi psihologii care au fondat această doctrină a economiei comportamentale nu au luat premiu Nobel degeaba. Dacă vrei reacţie socială, nu dai, ci îl pui pe om în situaţia să piardă ceva, pentru a avea o reacţie în sensul bun", explică el măsuri precum supraimpozitarea celor care nu îşi reabilitează imobilele.

Materialul pomeneşte investiţiile şi măsurile luate de Bolojan de când a venit la conducerea Primăriei Oradea, de la reducerile de personal din aparatul municipalității, inclusiv din Poliţia Locală, până la amenajarea de noi locuri de parcări şi reabilitările de clădiri, spunând că „Oradea este campioana” la atragerea de fonduri europene.

„În ciclul financiar 2007-2014 a atras 250 de milioane de euro, iar din 2014 până acum a atras sau e pe cale să atragă alte 350 de milioane de euro. Anul trecut, oraşul a dat lovitura când, în loc să ia 35 de milioane de euro din fonduri europene, atât cât i s-ar fi cuvenit, a luat 140 de milioane, pentru că alte oraşe n-au avut proiecte pregătite. Orădenii le aveau”, arată jurnaliștii.

De asemenea, reportajul aminteşte şi câteva aspecte negative, nominalizând inclusiv surparea dealului Ciuperca. "Nu totul e roz în oraş. Un deal s-a surpat după ce a fost prost construit. S-au pierdut 1 milion şi jumătate de euro, prin oraş mai sunt şi lucrări prost făcute. În ultimul timp nu mai sunt meşteri pentru refacerea caselor, multe şantiere rămân deschise pentru că nu sunt muncitori. Dar, una peste alta, locul prinde culoare, îşi schimbă faţa şi dispare griul etern din oraşele noastre", arată ProTV.

Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru sau a palatului episcopal greco-catolic, mistuit anul trecut de un incendiu sunt alte subiecte cuprinse în materialul jurnalistic.

"De ce lucrurile nu merg bine în România? Pentru că în general prima pornire a oamenilor politici este să fie populari. Este un comportament raţional politic, ei cred că dacă dau numai veşti bune, care vor face bine, vor face voturi, ceea ce bineînţeles că nu se întâmplă, s-a dovedit asta. Soluţia e să faci lucrurile care schimbă, chiar dacă la început sunt nepopulare. Eu am reuşit să fac asta în aceşti ani şi am invalidat teoria că dacă iei măsuri nepopulare vei pierde alegerile", a mai spus Ilie Bolojan.

Vezi aici întregul reportaj!

De precizat că, în ultimii ani, orașul de pe Criș a fost dat în repetate rânduri exemplu pozitiv la „România, te iubesc”. În luna mai, de exemplu, jurnaliştii ProTV au criticat ineficienţa guvernării care nu dezvoltă infrastructura chiar dacă România avea la dispoziţie 43 de miliarde de euro din fonduri europene.

În antiteză, Oradea a fost prezentată ca un exemplu în atragerea acestor sume. Jurnalistul Alex Dima s-a deplasat și atunci la Oradea, unde a stat de vorbă cu primarul Ilie Bolojan, directorul Direcţiei pentru atragerea fondurilor europene, Marius Moş, şi cu Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune. Detalii, aici.