Laszlo Tokes a susţinut luni o conferinţă de presă în care a dorit să puncteze sărbătoarea maghiarilor din 11 aprilie: Ziua Poeziei Maghiare. Această zi se sărbătoreşte anual din 1964 şi a fost aleasă pentru că pe 11 aprilie 1905 s-a născut unul din cei mai importanţi poeţi maghiari, Jozsef Attila.

Cu această ocazie, jurnaliştii i-au cerut lui Tokes să recite o poezie scrisă de poetul său preferat, Tokes alegând astfel poemul "Înstrăinarea", scris de Jozsef Attila. Europarlamentarul a recitat prima strofă în maghiară, după care a şi tradus-o: "Nu am nici tată, nici mamă/ Nu am nici Dumnezeu, nici ţară/ Nu am nici sărutul, nici iubitul/ Nu am nici leagănul, nici sicriul".

"E expresia unei înstrăinări universale caracteristice secolului modernist. Viaţa poetului era una tragică în acele vremuri ale cataclismelor istorice din secolul trecut", a explicat Tokes poemul îndrăgit.

Când i s-a cerut să facă acelaşi exerciţiu de literatură şi în privinţa unui poet român, adică să recite poemul românesc preferat, Tokes a spus că nu poate. "Probabil că aş putea, dar nu am citit poezii în limba română. În general nu am citit poezii, sunt mai mult un cititor de presă", a declarat Tokes. Totuşi, europarlamentarul l-a menţionat ca pe un poet îndrăgit pe Lucian Blaga.