Se deschid porţile

Anual, pe 13 septembrie în România se sărbătoreşte Ziua Pompierului Român, ocazie cu care fiecare subunitate din ţară îşi deschide porţile în faţa publicului dornic să o viziteze. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la unitatea şi subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care între orele 9 şi 19 îşi vor aştepta vizitatorii.

Activitatea poate fi una foarte distractivă îndeosebi pentru copii, care vor putea să vadă îndeaproape maşinile ISU, cu care pompierii intervin în situaţii care mai de care mai neplăcute.

ISU Crişana în cifre

Fiind un moment aniversar, inspectorul şef al ISU Crişana, colonelul Ioan Baş, a făcut public un raport al activităţii Inspectoratului în primele opt luni ale anului 2010. Astfel, intervenţia ISU a fost solicitată la 4.031 evenimente, o medie de 17 evenimente pe zi, din care 3.315 s-au adresat echipajelor SMURD. Din intervenţiile pompierilor, 202 au fost incendii, 115 arderi necontrolate, 168 alte situaţii de urgenţă (precum inundaţii, asanarea muniţiilor neexplodate), iar 67 alte intervenţii. Dintre incendii, 154 au fost la gospodării ale populaţiei, în urma cărora 3 persoane au decedat, 9 au fost rănite şi 14 salvate. De asemenea, în aceste arderi au fost distruse bunuri în valoare de 4,5 milioane de lei şi salvate bunuri materiale de 53 de milioane de lei.

"Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, a scăzut cu 50% valoarea bunurilor distruse şi a crescut cu 15% numărul celor salvate", a precizat Baş.

Echipajele SMURD au intervenit în medie la 14 cazuri pe zi, asistând astfel 3.093 de persoane. Din aceste cazuri, 2.835 au fost pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 148 descarcerări, 108 participări la incendii şi 31 asistări de persoane. Numărul alertelor false a fost de 46 în opt luni.

De asemenea, gradul de încredere al populaţiei în ISU Crişana a crescut de la 92% la 94%, ceea ce pune Inspectoratul pe primul loc în ţară în acest clasament. De asemenea, ISU Crişana stă bine şi la timpul de răspuns, care este de 10 minute. "După Bucureşti, suntem a doua instituţie, din acest punct de vedere", a precizat colonelul.

Jurnalişti sau pompieri?

Tot cu ocazia aniversării Zilei Pompierilor, a fost organizat un concurs pentru jurnalişti cu probe specifice pompierilor, o premieră pentru ISU Crişana. În competiţie au îndrăznit să se înscrie şase jurnalişti orădeni: Paul Chira (Bihon), Otilia Şandor (Jurnal Bihorean), Mihai Mateaş (Jurnalul de dimineaţă), Bogdan Costea (TVS), Claudia Bonchiş (Crişana) şi Cristian Manciu (Informaţia de vest).

Cu toţii au trebuit să parcurgă trei probe: una de îmbrăcare contra cronometru a echipamentului specific pompierilor, alta de întindere a furtunului şi a treia de lucru cu apa. Practic, la cea din urmă probă, jurnaliştii au trebuit să stăpânească furtunul de apă şi să umple un recipient cu cât mai mult lichid.

În final, cei mai buni pompieri amatori s-au dovedit Bogdan Costea, care a obţinut primul loc, Mihai Mateaş (locul 2) şi Otilia Şandor (locul 3). Cristian Manciu a primit premiul special al juriului, întrucât el, înainte să fie jurnalist a fost pompier, astfel că nu i s-a acordat un premiu în funcţie de punctajul obţinut, considerându-se că nu ar fi corect faţă de colegii săi ziarişti.