Zeci de copii de toate vârstele din comuna bihoreană Tinca au luat primele lecţii de tenis din viaţa lor. Mai mult, ei au învăţat gratuit cum se joacă sportul alb, în cadrul proiectului "Tenis în comune şi sate", demarat în luna decembrie în cinci comune din judeţul Bihor demarat cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Federaţiei Române de Tenis.

Cinci voluntari, antrenori de tenis, s-au oferit să îi înveţe pe copiii sau adulţii din Tileagd, Vadu Crişului, Ţeţchea, Rieni şi Tinca primii paşi în tenis. "Activitate deloc simplă dar, credem noi, cu mare impact asupra comunităţilor respective. Pentru că sportul alb nu dezvoltă doar calităţile fizice ale celor care îl practică. Principalul scop urmărit în practicarea tenisului, ca de altfel al oricărui sport, este stimularea încrederii în sine", a declarat directorul CS Voinţa, Mircea Drăgoi.

Proiectul a început în aceste comune pentru că aici au fost construite în ultimii ani noi săli de sport. Însă iniţiatorii vor ca în aceste localităţi să se construiască şi terenuri de tenis. "Este nedrept ca tinerilor din comunele şi satele din România să nu li se dea şansa de a fi un Federer sau Halep. Oare câţi copii talentaţi se pierd având cauza principală ignoranţa comunităţilor locale?", a mai spus Drăgoi. În ultimele săptămâni, iniţiatorii proiectului au mers zilnic în una din cele cinci comune care, cumulat, au aproape 25.000 de locuitori, dar niciun teren de tenis.

Antrenorii de tenis vor ca din februarie să meargă şi în alte cinci comune, Bratca, Diosig, Săcueni, Batăr şi Dobreşti, însă nici acestea nu au terenuri de tenis. "10 comune bihorene cu o populaţie de 58.648 de persoane nu au un teren de tenis, darmite o bază sportivă. Dar exerciţiul acesta de matematică elementară îl putem aplica la toate cele 41 de judeţe ale ţării. Ne vom înfiora să aflăm că mai mult de 2 milioane de oameni nu ştiu ce este un teren de zgură roşie decât de la televizor! Oradea are un teren la 7.000 de locuitori, cu mult în urma mediei europene. Pentru a se încuraja mişcarea în folosul sănătăţii ar mai fi nevoie de cel puţin 30 de terenuri", a ţinut să mai puncteze directorul CS Voinţa.

Mircea Drăgoi, însoţit de colegii săi, este foarte motivat în a-şi susţine proiectul de promovare a tenisului, care se doreşte a fi finalizat cu construirea unor terenuri de tenis în comunele bihorene şi nu numai. Iniţiatorii proiectului sunt dispuşi şi să ofere asistenţa tehnică necesară construirii terenurilor. "Domnilor, priviţi-i pe aceşti copii care vin cu atâta încredere să descifreze tainele tenisului şi gândiţi-vă că puteţi să le daţi o mână de ajutor! Nu mai amânaţi!", este îndemnul directorului clubului orădean de tenis pentru edilii bihoreni.