Membrii Senatului Universităţii din Oradea au primit, luni, înainte de a se întruni în şedinţă, o scrisoare din partea decanului Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, profesorul Ioan Horga, prin care acesta a făcut câteva propuneri în legătură cu alegerile pentru funcţia de rector, astfel încât scrutinul să se desfăşoare transparent şi corect.

A cerut transparenţă

Denumită "Universitatea noastră încotro?!", scrisoarea începe prin exprimarea regretului că în cursa pentru funcţia de rector s-au înscris doar doi candidaţi, actualul ei deţinător Cornel Antal şi liderul sindical Gheorghe Ionescu.

"Sunt convins că în felul în care stau lucrurile acum, dacă era un al treilea candidat, acela era câştigătorul", arăta Horga, argumentând că cei doi au o dispută personală care "tinde să altereze esenţa competiţiei".

Interpelat marţi de BIHOREANUL, Horga a declarat că au existat mai mulţi universitari din Oradea care ar fi vrut să candideze, dar aceştia s-au răzgândit. "Când au văzut cum se terfelesc oamenii (n.r. - adică Antal şi Ionescu), s-au răzgândit", a afirmat decanul.

Comisie de veghe

Horga le-a sugerat colegilor şi înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze alegerile pentru funcţia de rector. Din comisie ar fi trebuit să facă parte câte un reprezentant al fiecărei facultăţi, câte unul de la departamentele de Pregătire a Personalului Didactic şi de Învăţământ la Distanţă, plus patru studenţi.

Această comisie urma, în viziunea lui Horga, să le ceară celor doi candidaţi să se autosuspende din funcţiile deţinute în prezent, Antal din cea de rector, iar Ionescu din cea de lider sindical, dar şi să se abţină să facă declaraţii defăimătoare la adresa celuilalt, precum şi să organizeze o dezbatere publică a programelor manageriale.

Să se "bată" în programe!

Horga a mai propus ca respectiva comisie să-i ceară lui Ionescu să renunţe la contestaţia depusă împotriva candidaturii lui Antal, care s-a înscris în alegeri pentru un mandat de 3 ani şi 4 luni, astfel încât să evite acuza că încalcă Legea Educaţiei potrivit căreia nimeni nu poate fi rector mai mult de 8 ani.

Contestaţia lui Ionescu trebuie analizată acum de Biroul Electoral Universitar, dar Horga crede că acest lucru ar fi de prisos. "Contestaţia ar trebui retrasă, mai cu seamă că Legea Educaţiei nu interzice candidatura pentru un mandat mai scurt. Suntem într-un proces electoral de două săptămâni, iar această contestaţie îngreunează procesul electoral. Eu, dacă eram în locul domnului Ionescu, niciodată n-aş fi contestat candidatul, ci mă zbăteam să arăt că sunt mai bun", a declarat Horga pentru BIHOREANUL.

Nebăgat în seamă

Scrisoarea lui Horga a fost însă complet ignorată în şedinţa de luni a Senatului Universităţii. "S-a considerat că nu merită introdusă în discuţie", a precizat decanul.

În fine, Horga mai propunea ca, dacă unul din cei doi candidaţi ar fi refuzat să se aplice vreo solicitare a comisiei, alegerile să fie oprite şi să se accepte noi candidaturi pentru funcţia de rector.