Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Oradea, Olimpia Popoviciu, a anunţat miercuri, în conferinţă de presă, că pe 10 martie au expirat mandatele tuturor prorectorilor, decanilor şi prodecanilor orădeni.

Conform Legii educaţiei, noii decani trebuie numiţi de rectorul ales şi confirmat al Universităţii, însă cum Cornel Antal nu a fost validat de ministrul Educaţiei, iar alegerile se reiau, Antal - care mai deţine funcţia de rector până când acelaşi ministru confirmă pe funcţie ordonatorul de credite - a prelungit cu o lună de interimat mandatele prorectorilor, decanilor şi prodecanilor.

"Pentru prorectorul Teodor Jurcuţ, pentru directorul Departamentului pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, Vasile Marcu, şi pentru decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, nu s-au putut emite aceste decizii de numire temporară, pentru că cei trei au împlinit vârsta de pensionare. Conform legii, nu mai pot deţine funcţii de conducere", a declarat Popoviciu.

Astfel, Antal a decis ca în locul lui Vasile Bara să-l pună pe prodecanul aceleiaşi facultăţi, Ioan Mintaş (care va conduce facultatea fără un prodecan), iar în locul lui Vasile Marcu la şefia DPPPD a ales-o pe Florica Orţan. "Atribuţiile prorectorului Teodor Jurcuţ au fost redistribuite", a precizat purtătorul de cuvânt al Universităţii.

Restul decanilor au rămas pe funcţii, ca interimari, până la finele lunii aprilie.

O altă schimbare s-a produs la conducerea Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde prodecanul Lia Pop, aleasă şi ca senator al Universităţii, a preferat cea de-a doua funcţie. Pop se afla în incompatibilitate, deţinând atât funcţia de conducere, cât şi cea de senator, şi a avut 15 zile la dispoziţie să decidă ce funcţie preferă.