Luna decembrie din acest an a fost cea mai călduroasă din 1961 încoace în România, cu o diferenţă în medie de 3,5 grade Celsius faţă de normalul pentru această perioadă. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, spune că deceniul 2011 - 2020 a fost cel mai călduros, iar 2021 se va situa și el în topul celor mai calzi ani. 

Site-ul Digi24.ro notează că pe tot parcusul anului 2020 au fost înregistrate valori medii lunare mai mari decât media pentru fiecare perioadă în parte, cu excepţia lunii mai, care a fost puţin mai rece decât în mod obişnuit.

"Luna decembrie se situează pe primul loc ca fiind cea mai călduroasă lună decembrie din 1961 până în prezent. Temperatura medie a intervalului 1-29 decembrie a fost de 2,7 grade Celsius, cu o abatere pozitivă de 3,5 grade Celsius faţă de normalul climatologic al unei luni decembrie în ţara noastră", a spus directorul ANM, potrivit sursei citate.

În 1982, luna decembrie a înregistrat o abatere termică de 3,4 grade, iar în 2019 diferenţa faţă de normal a fost mai mare, în medie, cu 3,1 grade, acestea fiind, alături de decembrie 2020, în top 3 cele mai călduroase luni decembrie din 1961 şi până în prezent.

"Cea mai mare diferenţă faţă de normal a fost înregistrată în februarie, cu o abatere termică pozitivă de 3,9 grade, şi iată că încheiem anul cu o abatere medie de 3,5 grade, care s-ar putea chiar să mai crească, având în vedere temperaturile mari din ultimele două zile ale anului, mai ridicate cu 10-14 grade Celsius în regiunile sudice şi sud-estice ale ţării faţă de normalul climatologic al perioadei din calendar", a mai adăugat şefa ANM.

Miercuri, la multe staţii meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate minime ale acestor zile de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.  

Șefa ANM a mai precizat că deceniul 2011 - 2020 a fost cel mai călduros de până acum, șapte ani fiind în top 10 cei mai calzi ani.

„Practic, din 2015 și până în prezent, fiecare an a doborât recorduri înregistrate anul anterior, tendința pare să fie în continuare aceeași. Luăm în considerare și estimările centrului britanic de meteorologie care în fiecare an face o estimare pentru anul următor și care la finalul lui 2019 a estimat că 2020 va fi cel mai călduros an, ceea ce se confirmă și la nivel mondial”, a mai spus Mateescu. 

Din cauza creșterilor de temperatură anul acesta, în România, ninsorile au fost puține și există posibilitatea ca în curând zăpezile din decembrie să devină doar o amintire.