În primăvara anului viitor, Parcul 1 Decembrie va intra în șantier. Cu unanimitate de voturi și fără comentarii, Consiliul Local Oradea a votat joi proiectul de reabilitare a unuia dintre cele mai importante parcuri din oraș, care presupune lucrări de aproape 42 de milioane de lei.
Alei din porfir
Într-o conferință de presă premergătoare ședinței, primarul Florin Birta și directoarea adjunctă a Direcției Tehnice, Adina Popa, au descris lucrările de modernizare, arătând că parcul nu va avea o zonă de parkour, așa cum Primăria lua inițial în calcul, dar va avea jocuri cu apă.
Spațiul unde astăzi se află aparatele de joacă pentru copii va rămâne cu această destinație, dar va avea în plus și o zonă de „splash pad”, adică jocuri de apă care țâșnesc din caldarâm și unde copiii se vor putea distra pe timpul verii.
„În ce privește rețeaua de alei pietonale, s-au păstrat traseele consacrate. Axele majore pe direcția nord-sud și est-vest, folosite pentru traversarea parcului, vor fi finisate cu piatră cubică de tip porfir”, a declarat Adina Popa (foto).
Aleile secundare vor fi reconfigurate pentru conturarea unor piațete în jurul statuii Ostașului Român și în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, unde locurile de parcare vor fi eliminate. În plus, în spatele Casei de Cultură, monumentul dedicat eroilor francezi, acum neglijat ca poziție și amenajare, va fi pus în valoare.
Fântână muzicală
De-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român va fi Aleea Personalităților, cu busturi similare celui pe care geograful francez Emmanuel de Martonne (foto) îl are deja în parc.
„În zona de nord, datorită vecinătății cu Colegiul Gojdu și cu Facultatea de Medicină, a fost prevăzut un amfiteatru verde constituit din tisă, în care se vor crea cinci camere ce vor permite și activități de tip școala în aer liber”, a precizat Popa.
Paralel, în zona dinspre blocuri, va fi o zonă dedicată tihnei și socializării, cu aparate de fitness și table de șah. În tot parcul vor fi amplasate trei toalete cu auto-curățare, un sistem de irigație, o nouă rețea de iluminat public și corpuri noi de mobilier urban, inclusiv coșuri de gunoi pentru colectarea separată a deșeurilor.
Primăria nu a renunțat la două investiții deja aprobate pentru Parcul 1 Decembrie, care nu sunt cuprinse în proiectul finanțat din bani europeni, dar vor fi realizate, conform spuselor primarului Birta: o fântână arteziană muzicală, pe care o va face Compania de Apă, și o pistă de tip pump-track, plătită tot de Primărie.
Copaci în plus
Proiectul presupune și plantări de arbori. „Parcul are 7,8 hectare în total, iar amenajare peisagistică se va face pe aproape 5 hectare”, a mai spus Popa.
În parc vor fi plantați 183 de arbori din mai multe specii, precum astan roșu, stejar și magnolii, și 300 de arbuști ornamentali, iar o suprafață de 2.500 mp va fi decorată cu flori și plante perene.
Valoarea lucrărilor se ridică la 41,8 milioane de lei, cu TVA inclusă, și vor trebui executate în 16 luni.
„Acum avem propunerea de studiu de fezabilitate, urmând ca în cel mai scurt timp să contractăm partea de proiect tehnic. Estimăm că, după procedura de licitație privind atribuirea contractului, în primăvara anului viitor vor începe lucrările pentru modernizare”, a declarat primarul Florin Birta.
Cum stau celelalte parcuri
Parcul 1 Decembrie este doar unul dintre șantierele „verzi” ale Primăriei. Birta a precizat și stadiul proiectelor pentru celelalte parcuri din oraș.
În parcurile din cartierul Europa și de pe strada Grigore Moisil, lucrările ar urma să înceapă în toamnă, fiind în licitație acum proiectul tehnic, execuția și întreținerea.
La parcurile Petofi și Rectorului, lucrările vor începe în iunie, pe strada Radu Enescu Primăria pregătește licitația pentru execuția unui parc, iar pentru parcurile Libertății, Brătianu, 22 Decembrie și cel din Șanțul Cetății, municipalitatea achiziționează acum serviciile de realizare a studiilor de fezabilitate.
„Mai rămâne Parcul Bălcescu, unde se lucrează la un studiu istoric. Când va fi gata, vom finaliza și studiul de fezabilitate și atunci toate parcurile existente vor fi prinse în reabilitare”, a mai spus Birta.
În Programul Operațional Regional, ciclul 2021-2027, Primăria Oradea va avea la dispoziție o sumă „prealocată”, adică dedicată exclusiv municipiului, de 120 milioane de euro, din care 18 milioane de euro numai pentru spații verzi. Primarul Florin Birta a spus că majoritatea lucrărilor la parcurile din oraș vor fi plătite din acești bani, dar suma nu va fi suficientă.