Săptămâna trecută s-a petrecut un eveniment mult aşteptat de mediul juridic românesc. În Cauza C 402/2009 Tatu împotriva României, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că taxa de poluare prelevată de statul român este contrară legislaţiei Uniunii Europene. În motivarea hotărârii se arată că impunerea taxei are ca efect descurajarea importului şi punerii în circulaţie în România a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre.

Prin hotărârea pronunţată, Curtea aminteşte că dreptul Uniunii interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare.

Această interdicţie vizează garantarea neutralităţii depline a impozitelor interne faţă de concurenţa dintre produsele care se află deja pe piaţa internă şi produsele din import. În consecinţă, Curtea apreciază că dreptul Uniunii se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre.

Ca atare, în acest moment, toate instanţele române au obligaţia a se conforma hotărârii Curţii şi să dispună restituirea taxei prelevate nelegal.

Reamintesc faptul că instanţele din Bihor, spre deosebire de alte instanţe din ţară au avut o practică conformă normelor europene şi anterior pronunţării acestei hotărâri dispunând restituirea taxelor către cetăţenii care au acţionat în justiţie.

Un aspect foarte important, care trebuie a fi cunoscut, este faptul că statul este obligat să restituie cetăţeanului, pe lângă suma achitată cu titlu de taxă, şi dobânda fiscală aferentă perioadei în care banii au stat la stat. Mai pe româneşte, cetăţeanul poate recupera o sumă mult mai mare decât cea achitată cu titlu de taxă, dobânda pe care o plăteşte statul cetăţeanului fiind egală cu dobânda percepută de către stat cetăţeanului pentru dările neachitate la timp.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476