Prin Decizia nr. 297/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 431 din 17 iunie 2015, Curtea Constituţională a decis că angajatorul nu mai poate dispune suspendarea contractului de muncă al angajatului în momentul în care formulează o plângere penală faţă de acesta, declarând neconstituţionale prevederile articolului 52, alineat 1, litera b, din Codul Muncii.

Potrivit acestui text legal, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care acesta a formulat plângere penală împotriva salariatului sau respectivul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Curtea a decis că aceste dispoziţii legale sunt neconstituţionale deoarece nu respectă cerinţa proporţionalităţii, măsura fiind excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională reţine că suspendarea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, atunci când există temeiuri pentru a aprecia că activitatea ilicită a salariatului ar periclita interesele angajatorului, trebuie să se supună unor condiţii care să asigure faptul că această măsură nu are un caracter arbitrar.

Curtea consideră că, în măsura în care legea asigură angajatorului posibilitatea de a dispune suspendarea contractului individual de muncă în vederea protejării intereselor sale economice, ca o expresie a art. 45 din Constituţie, o astfel de măsură, cu consecinţe ample asupra drepturilor salariatului, trebuie însoţită de garanţia unei decizii obiective şi temeinic fundamentate din partea angajatorului.

Ca urmare a acestei decizii, începând cu data de 17 iunie 2015, data publicării deciziei în Monitorul Oficial, dispoziţiile articolului 52, alineat 1, litera b, din Codul Muncii sunt suspendate pentru o perioadă de 45 zile.

Dacă în acest interval Parlamentul nu pune în acord Codul Muncii cu decizia Curţii Constituţionale, prevederile declarate neconstituţionale îşi încetează aplicabilitatea.

Având în vedere motivarea Curţii, ar fi de aşteptat o intervenţie rapidă a legiuitorului pentru a reglementa modul în care se poate suspenda contractul de muncă în ipoteza în care se formulează o plângere penală faţă de angajat.