În şedinţa din 8 octombrie 2015, Curtea Constituţională a admis a 29-a excepţie de neconstituţionalitate ce viza un text din Noul cod de procedură penală.
Potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 347 alin.(1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia numai "procurorul şi inculpatul" pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstituţională.
Curtea a reţinut că restrângerea sferei titularilor contestaţiei în camera preliminară doar la procuror şi inculpat încalcă dreptul de acces la justiţie, consacrat de art. 21 din Constituţie, al părţii civile, părţii responsabile civilmente şi al persoanei vătămate.
Asta deoarece, pe de o parte, rezultatul procedurii în camera preliminară - unde se discută legalitatea administrării probelor şi a actelor procesuale efectuate de către organele de urmărire penală - are o influenţă directă asupra desfăşurării judecăţii pe fond. Pe de altă parte, soluţiile prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5) din Codul de procedură penală vizează toate părţile din proces, deci şi persoana vătămată.
Conform Noului cod de procedură penală, după trimiterea în judecată, legalitatea rechizitoriului ca act de sesizare al instanţei, precum şi legalitatea probelor administrate de procuror în faza de urmărire penală este verificată într-o procedură preliminară judecării cauzei de către judecătorul de cameră preliminară.
În urma acestei proceduri se poate dispune fie începerea judecăţii, fie restituirea dosarului la parchet dacă se constată vicii grave ale urmăririi penale. De asemenea, în cadrul acestei proceduri, judecătorul de cameră preliminară poate exclude acele probe care au fost obţinute sau administrate cu încălcarea normelor legale.
Până la decizia din 8 octombrie a Curţii Constituţionale, potrivit codului de procedură penală, această procedură se derula numai cu participarea procurorului şi a inculpatului.
În urma deciziei, de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, va fi obligatorie şi citarea părţii vătămate prin infracţiune pentru a participa la această procedură.