Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât, marţi seară, abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, cei care intră în contact direct cu bolnavi de Covid-19 sau cele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat nu mai trebuie să stea în carantină.

„Hotărârea CNSU nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, se abrogă”, arată textul adoptat marți.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 00.00, starea de alertă instituită încă din 2020 în România încetează și nu va mai fi prelungită.

Tocmai din acest motiv, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, că din această noapte dispar TOATE restricţiile impuse din cauza pandemiei Covid-19 în România. 

Totuși, Rafila a spus marți că izolarea persoanelor diagnosticate cu Covid rămâne necesară și după ridicarea restricțiilor.

Astfel, ministrul Sănătăţii a spus că persoanele confirmate cu Covid vor trebui în continuare să rămână izolate faţă de celelalte şi vor primi concedii medicale. "Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alții", a spus Rafila.

Pe de altă parte, tot ca urmare a încetării stării de urgență, în România nu vor mai fi spitale exclusiv Covid, ci vor exista secţii şi circuite pentru bolnavii Covid. De asemenea, vor continua testările pentru depistarea infecţiilor.

În privinţa activităţii din şcoli, ministrul a precizat că "în funcție de contextul epidemiologic, se poate lua decizia de suspendare a cursurilor într-o clasă, dar nu vom mai suspenda cursurile la nivel de școală".