Decizie controversată, dată de Tribunalul Alba. Un bărbat în vârstă de 59 de ani, din satul Reciu, comuna Gârbova, a primit o pedeapsă de doar 4 ani de închisoare, după ce, în toamna anului trecut, şi-a ucis soţia cu cruzime. 

Bătută până la moarte

Conflictul a izbucnit într-o după-masă după ce inculpatul s-a întors de la serviciu şi a constatat că soţia sa, care consuma în mod excesiv alcool, neglijând activităţile gospodăreşti, nu preparase nimic de mâncare, arată motivarea Tribunalului Alba, citată de agenția de știri Mediafax.

Mărturii pentru cruzimea cu care a fost bătută femeia au fost făcute inclusiv de vecini, care au povestit că au auzit-o urlând. Conform unui poliţist care a făcut cercetări la faţa locului, individul și-a bătut soţia "zdravăn cu pumnii în curte", iar după ce a văzut "că nu mai poate sta în picioare", a dus-o "în pat şi acolo a lovit-o cu cârligul de la sobă". Acesta a plecat apoi în altă cameră, iar noaptea, în urma loviturilor puternice peste faţă, abdomen, spate, mâini şi picioare, femeia a decedat.

Individul a observat că femeia nu mai suflă abia a doua zi, sunându-l pe unul dintre copiii lor căruia i-a spus că maică-sa a murit şi trebuie să-i cumpere sicriu, lucru pe care l-au şi făcut. Infracţiunea a fost descoperită după ce medicul legist, care a bănuit că ceva nu este în regulă, a refuzat să-i elibereze certificat de deces şi a sunat la Poliţie, arată Mediafax.

În ciuda cruzimii şi a faptului că individul a încercat să îşi ascundă, astfel, crima, Tribunalul Alba l-a condamnat la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare, durată din care se va scădea cele şase luni pe care le-a petrecut în arest.

Băiat bun

Sentinţă a fost dată cu toate că infracţiunea de omor prevăzută de articolul 188 Cod penal se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, iar potrivit articolului 199 aliniat 1, dacă faptele prevăzute în art. 188 sunt săvârşite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime, notează Mediafax, care citează şi motivarea instanţei, care arată de ce a scăpat criminalul numai cu atât: "Elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti".

Mai mult, potrivit motivării, fapta nu arată neapărat că ucigaşul nu respectă dreptul la viaţă. "De asemenea instanţa va reţine în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. (2) lit. b) C.pen. cu referire la împrejurările în care inculpatul a comis fapta, respectiv la faptul că elementul declanşator al acţiunii sale a fost frustrarea şi furia inculpatului acumulate de-a lungul căsniciei cu o persoană care, dincolo de faptul că era o mare consumatoare de alcool, nu se ocupa de treburile gospodăreşti. Departe de a oferi o scuză inculpatului pentru comportamentul său, instanţa apreciază că fapta acestuia nu-l caracterizează pe inculpat ca pe o persoană lipsită de respect pentru valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, care este dreptul la viaţă. Potrivit art. 76 pedeapsa va fi redusă cu o treime. Totodată, instanţa va face aplicarea art. 396 alin. (10) C.pr.pen. şi va mai reduce cu o treime pedeapsa stabilită", se arată în motivare.

În faţa judecătorilor, Aurel Ruginosu, având ultimul cuvânt, a spus că "a avut viaţă grea, soţia consuma băuturi alcoolice, trebuia să îşi facă singur de mâncare", iar fapta sa nu a fost cu intenţie şi o regretă.

În stabilirea pedepsei neobişnuit de blânde pentru o astfel de faptă magistraţii au ţinut cont de caracterizările primite de inculpat de la apropiaţi şi cunoscuţi, dar şi de faptul că bărbatul avea serviciu, nu mai făcuse fapte antisociale, iar cei doi copii ai săi i-au luat partea şi au refuzat să se constituie părţi civile în cauză.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă, a fost atacată cu apel, cererea urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Alba Iulia.