Decizie controversată, luată luni seară de Parlamentul României. Un fost informator al Securității comuniste, Felix Stroe, PSD, a fost ales vicepreședintele Comisiei de Control al SIE. Din comisie mai fac parte Mircia Chelaru (AUR) și Anamaria Gavrilă (POT), ambii cu poziții puternic anti-occidentale, iar președintele comisiei este Alexandru Muraru (PNL).

Informația a fost făcută publică de site-ul G4Media.ro, potrivit căruia noile comisii care ar trebui să controleze SRI și SIE au fost alese prin vot secret.

Conform legii, comisia de control parlamentar al SIE are în atribuții, între altele, să-l audieze pe viitorul șef al serviciului de informații, să propună revocarea acestuia, să verifice bugetul și cheltuielile instituției, să examineze încălcarea Constituției în activitatea SIE, să verifice selectarea și promovarea cadrelor SIE, să avizeze proiectele de lege care au legătură cu serviciul etc. Or, în acest context, promovarea unor persoane care au legătură cu trecutul comunist și cu viziuni anti-occidentale este cel puțin discutabilă.

Conform unui document transmis de CNSAS la solicitarea Info Sud-Est în 2015, Felix Stroe a fost informator al Securității, sub numele conspirativ ”Dan”, dar CNSAS a considerat că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității și susține că nu există un angajament semnat al acestuia”, arată G4Media.ro.

Potrivit notei de constatare publicate pe site-ul citat, Stroe a fost racolat în timp ce era elev al Liceului B.P. Hașdeu, în 1972, „pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului școlar, cât și în timpul liber”, fiind abandonat în martie 1973.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității notează că, în acest context, lui Stroe nu i s-a putut reține calitatea de colaborator sau lucrător al Securității, pentru că prin declarațiile sale nu „a desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului” și nu a denunțat „activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. 

De altfel, în două note citate în document se arată că Stroe declara despre doi colegi de-ai săi fie că nu i-a văzut în anturaje dubioase, fie că nu ar asculta postul de radio Europa Liberă, interzis în acea perioadă.

În trecut, Felix Stroe a fost și ministru al Transporturilor în timpul foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.

În comunism, el a fost numit și într-o funcție în Consiliul Politic Superior al Marinei Militare (departament ideologic al Ministerului Apărării, care punea în practică doctrina și instrucțiunile PCR și ale tovarășului Nicolae Ceaușescu).

În perioada 1978 – 1991, Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani a fost comandant pe nave de război, conform declarațiilor acestuia.

Citiți întregul articol pe site-ul G4Media.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!