Curtea Constituţională a României a decis, cu unanimitate de voturi, că întreaga Ordonanţă de Urgenţă 192/2020 este neconstituţională. Ordonanţa introducea, printre altele, obligativitatea purtării măştii în exterior.

Respectiva ordonanţă rămâne, totuşi, în vigoare până la publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial. Motivarea ar trebui făcută în maxim 30 de zile, conform Digi24.

Pe lângă faptul că OUG192 a introdus practic obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în aer liber, aceeaşi ordonanţă a dat dreptul angajatorilor să impună munca de acasă. În Legea 55, de dinainte de această ordonanţă, acest lucru era posibil doar "cu consimţământul angajatului", notează G4Media.ro.

"În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă", se arată într-un comunicat transmis marţi de CCR.

Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat "neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ".

"Decizia este definitivă şi general obligatorie", se mai arată în informarea CCR. 

În acest context, potrivit Digi24, persoanele amendate, în baza acestei ordonanţe, pentru că n-au purtat masca în aer liber, ar putea să atace amenda în instanţă şi să câştige procesul, recuperându-şi banii.

Comunicatul integral al CCR:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!