Dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018, respectiv cel în care se cerea anchetarea şefilor Jandarmeriei, rămâne clasat, a decis marţi Tribunalul Bucureşti, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă şi a stârnit numeroase comentarii în spaţiul public. Dar, în vreme ce acuzaţiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenţia vor rămâne clasate, vor continua investigaţiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă.
Şefii Jandarmeriei au scăpat
Potrivit Digi24.ro, în iulie anul trecut, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a protestului diasporei din Piaţa Victoriei din Capitală, procurorul de caz a clasat parţial dosarul 10 august, care îi viza pe foştii şefi ai Jandarmeriei Române, respectiv pe fostul şef al Jandarmeriei Capitalei, cei care au coordonat intervenţia în forţă pentru dispersarea oamenilor care protestau în Piaţa Victoriei.
Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.
Până la decizia de marți, timp de mai multe luni, cererea DIICOT s-a plimbat între instanţe, pentru că judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz.
Continuă alte investigaţii
În urma deciziei definitive de marţi a Tribunalului Bucureşti, acuzaţiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenţia vor rămâne clasate, dar vor continua investigaţiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă, arată sursa citată.
Ancheta urmează să fie preluată de procurorii militari, având în vedere că vorbim despre fapte în care sunt bănuiţi jandarmi care au calitatea de militari.
Premierul s-a declarat "dezamăgit"
Decizia magistraţilor a stârnit numeroase reacţii publice. Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, Stelian Ioan, în privinţa acestui dosar, să vadă dacă mai există alte căi de atac, precizând că este "dezamăgit"
"Este o decizie a tribunalului şi nu pot să comentez decât ca cetăţean. Sunt dezamăgit să văd că în România nimeni nu a tras în noi la Revoluţie, nimeni nu răspunde pentru mineriade şi avem iar un eveniment unde e foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă priveşte, mă voi asigura că niciodată cetăţenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, cum au fost astfel de situaţii", a declarat Florin Cîţu.
"Am stat de vorba cu ministrul Justiţiei, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se mai poate ceva sau nu în acest moment. Aştept opinia experţilor", a spus Cîţu.
Tribunalul Bucureşti: "Deciziile se iau pe probe, nu pe bază de emoţii şi sentimente"
Miercuri, și Tribunalul Bucureşti a reacţionat criticilor, arătând că o asemenea decizie se ia pe baza unui probatoriu, "nu pe bază de emoţii şi sentimente".
"Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente. Constatând că reacţiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanţilor puterilor legislativă şi executivă, Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor", subliniază Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă transmis miercuri şi redat de HotNews.ro.
Reprezentanţii instanței mai spun că "discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat".