Vaticanul a anunțat luni că, potrivit unui document oficial semnat de Papa Francisc, preoții catolici vor putea binecuvânta cuplurile gay. Binecuvântările nu pot avea loc, însă, în cadrul ritualurilor sau liturghiilor regulate ale Bisericii şi nu echivalează cu căsătoria.

Conform documentului oficial emis de Vatican, binecuvântarea este percepută ca un semn al deschiderii divine către toţi oamenii, fără a legitima în mod direct uniunile de acelaşi sex. Aceste binecuvântări nu pot fi oficiate simultan cu ceremoniile civile de uniune sau în legătură cu acestea, scrie Hotnews.ro.

Astfel, preoţii pot să încurajeze apropierea Bisericii de persoanele care caută susţinere spirituală şi nu ar trebui să refuze acordarea unei simple binecuvântări. Cu toate acestea, acest gest nu reprezintă o schimbare a perspectivei Bisericii Catolice referitoare la căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Practicile de binecuvântare a cuplurilor de acelaşi sex sunt deja în desfăşurare în unele ţări, cum ar fi Germania, unde preoţii catolici au efectuat astfel de ceremonii de binecuvântare de peste doi ani, fără aprobarea explicită a Vaticanului.

Sursa citată mai scrie că Papa Francisc a sugerat în luna octombrie că se pregăteşte pentru o schimbare oficială, ca răspuns la întrebările ridicate de cinci cardinali conservatori la începutul unui sinod al episcopilor de la Vatican.

Această mişcare vine în contextul eforturilor Papei Francisc de a face Biserica Catolică, care are aproximativ 1,3 miliarde de adepţi, mai incluzivă şi deschisă faţă de comunitatea LGBT, însă fără a modifica doctrina morală a Bisericii privind relaţiile homosexuale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!