După o şedinţă a Comitetului de Dialog Social, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, deciziile finale privind derularea anului şcolar în continuare, în condiţiile în care şcoala trebuie să se adapteze "la realităţile impuse de situaţia epidemiologică".

Cîmpeanu a anunţat zece concluzii ale discuţiilor, care vor fi cuprinse într-un ordin al ministrului al Educaţiei, iar cea dintâi este că examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat se vor desfăşura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat şi cunoscut, adică între 22 şi 25 iunie probele scrie pentru absolvenţii de gimnaziu, iar între 28 iunie şi 1 iulie cele pentru absolvenţii de liceu. La Bacalaureat, probele de competenţe vor fi echivalate.

Vacanţă, dar nu pentru toţi

Cât despre vacanţa de primăvară, un subiect intens dezbătut în ultimele zile, Cîmpeanu a anunţat că va rămâne prelungită pentru toţi elevii, cu excepţia celor din anii terminali.

"Vacanţa va începe pe 2 aprilie şi se va termina la 4 mai pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale, care vor avea vacanţă cu ocazia sărbătorilor pascale catolice între 2 şi 11 aprilie, iar cu ocazia sărbătorilor pascale ortodoxe, între 30 aprilie şi 9 mai", a declarat ministrul Educaţiei. Între 12 şi 29 aprilie, însă, lecţiile se vor ţine exclusiv online.

Pentru clasele terminale, structura anului şcolar nu va suferi nicio modificare, în schimb, pentru ceilalţi elevi (clasa pregătitoare, clasele I-VII, respectiv IX-XI), semestrul al doilea se va termina pe 25 iunie, aşadar cu o săptămână mai târziu decât într-un an obişnuit.

"Un an şcolar altfel"

Cîmpeanu a mai anunţat că elevii nu vor da teze, iar numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus. "Îndrăznesc să spun că acest an şcolar este în integralitate altfel", a mai spus ministrul.

În şcolile tehnologice, profesionale şi tehnice, nu se produce nicio modificare privind finalul anului şcolar. De asemenea, nu va avea loc nicio modificare privind examenele de definitivat şi titularizare, la fel cum se vor ţine şi evaluările pentru elevii de clasa a doua, a patra şi a şasea, cu prezenţă fizică în localităţile care nu sunt în carantină. În schimb, evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 - 23 aprilie în intervalul 25 - 28 mai.

Totodată, programul de acţiuni remediale se va derula cu prezenţă fizică în toate localităţile unde rata de infectare cu Covid-19 este mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori.