Un judecător a decis că hit-ul ”Loca”, lansat în 2010 de Shakira, plagiază un cântec compus de un muzician dominican, în 1998, anunță, duminică, stirileprotv.ro. 

Potrivit sursei citate, judecatorul federal Alvin Hellerstein a estimat, miercuri, ca "Loca" este "o copie ilegala" a unui cantec lansat de compozitorul dominican Ramon Arias Vasquez, cunoscut sub numele de scena Arias. In timpul procesului, desfasurat timp de 11 zile in iunie si iulie, la New York, Arias a spus ca a compus cantecul "Loca con su Tiguere" intre 1996 si 1998 si l-a interpretat apoi in timpul unei audieri la tribunal.

Cantecul a fost inregistrat in epoca pe o caseta, ce a fost prezentata in proces. Piesa a fost preluata apoi de un alt cantaret, Eduard Edwin Bellou Pou (Bello), cunoscut sub numele de scena "El Cata", in 2007, devenind un succes in Republica Dominicana. "El Cata", ale carui albume sunt distribuite de Sony Music, a afirmat apoi ca piesa era compozitia sa, mentioneaza sursa citata.

Magistratul a stabilit si ca albumul "Sale el Sol", lansat de Shakira in 2010, contine doua cantece care erau versiuni ale piesei lui Bello.

Mayimba Music, care detine drepturile de autor ale cantecelor lui Arias, a depus plangere contra Sony Corp. of America si contra mai multor divizii ale grupului Sony, in anul 2012, invocand incalcarea drepturilor de autor.

Judecatorul a considerat totusi limitata responsabilitatea avuta de doua entitati ale grupului Sony, Sony/ATV Latin si Sony/ATV Discos si a estimat ca versiunea in limba engleza a cantecului, cantata tot de Shakira, nu reprezinta o incalcare a drepturilor de autor ale lui Arias.

Piesa interpretata de ea s-a dovedit un succes mondial, vanzandu-se in multe milioane de copii.

"Urmatoarea etapa in acest dosar va consta in a determina dreptul companiei Mayimba Music de a primi despagubiri si de a impune o interdictie", a precizat acelasi judecator american.